Росен Христов: Проблем е, когато се купува газ чрез непрозрачни практики, случаят от април до август е точно такъв

Политика

15-12-2022, 10:28

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Вчерашните дебати в НС прехвърлиха нормалната граница на общуване. Нямам пряко наблюдение върху работата на "Булгаргаз" по времето на Николай Павлов при предишното правителство.“ Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред БНТ по повод напрежението в пленарната зала между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" заради номинацията на Павлов за енергиен министър в проектокабинета „Габровски“.

"Смятам, че служебният кабинет не трябва да се намесва в политическите дебати. Ние сме експертно правителство с много ясна задача - да осигуряваме нормално функциониране на държавата до избора на редовно правителство“, заяви Христов.

Той допълни, че проблем е, когато се купува природен газ чрез непрозрачни практики. Когато не се организират търгове и процедури, когато се договаря пряко и цената е много по-висока от тази, която би могла да се постигне при пазарни условия и процедури. По думите на Христов случаят за закупуването на газ от април до август е точно такъв, което е довело до много по-висока цена на газа.

"Със сигурност е за облагодетелстване на някого, тук е въпросът службите по компетентност да решат на кого. Със сигурност са се облагодетелствали търговците, но както казваме не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава", каза Христов.

На въпрос с колко са се облагодетелствали тези търговци, служебният енергиен министър каза, че става въпрос за „-стотин милиона лева на месец“.

Държавата ще закупи климатици за домакинствата в наводнените карловски села, които все още изпитват затруднения с отоплението на прага на зимата. За целта ще бъде осигурена и безплатна електроенергия от възобновяеми източници, съобщи още енергийният министър.