Народното събрание прие на второ четене промените в данъчните закони

Политика

15-12-2022, 17:26

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Депутатите приеха и измененията в законите за социално подпомагане и за семейни помощи за деца

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица и в Закона за данък върху добавената стойност.

Измененията в Закона за акцизите и данъчните складове целят намаляване на административната тежест и създаване на облекчени условия за икономическите оператори, включително премахване на потенциални пречки пред данъчно задължените лица при прилагането на новите режими за движение на акцизни стоки, които предстои да влязат в сила от 13 февруари 2023 година. Дължимият акциз се внася в държавния бюджет по сметка на Агенция "Митници" от лицето, получило стоките, в 14-дневен срок от получаването им, с изключение на случаите, когато стоките се получават от сертифициран получател, който внася дължимия акциз в срока на подаване на акцизната декларация, записаха народните представители.

Данъчното облекчение за деца може да се ползва и чрез приспадане от сумата от годишната данъчна основа на родител, на когото не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на развод. Това важи и в случай на лице, починало през данъчната година, и при условие, че другият родител, съответно другият приемен родител или роднина няма да ползва данъчното облекчение за съответната данъчна година. Възстановената сума въз основа на данъчното облекчение не подлежи на принудително изпълнение.

Ставката от 9 на сто ДДС за книгите, периодичните издания и бебешките храни и пелени да стане постоянна, реши Народното събрание с гласуването на второ четене на промени в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС). Намалената ставка трябваше да се прилага до края на 2022 г.

До края на 2023 г. се удължава прилагането на намалената ставка на ДДС от 9 на сто за туристическите, ресторантьорски и кетъринг услуги и за фитнесите, прие Народното събрание. Нулевата ставка за хляба и брашното да бъде удължена до края на 2023 г., решиха народните представители. Според досегашните разпоредби на закона тя трябваше да се прилага само до 1 юли 2023 година.

Народното събрание прие на второ четене и промени в Закона за социалното подпомагане, в Закона за семейни помощи за деца и в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Ваканцията на народните представители ще бъде от 24 декември 2022 г. до 2 януари 2023 г. включително, реши парламентът. По предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС депутатите съкратиха ваканцията си, която по правилник е от 22 декември до 10 януари.