На първо четене: Приеха проектозакона за забрана на нефт и продукти от Русия

Политика

20-12-2022, 18:18

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Парламентът прие на първо четене Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия.

Законопроектът, внесен от ДПС, подкрепиха 146 народни представители, 44 бяха "против" и четирима се въздържаха. Срещу него се обявиха от "БСП за България" и "Възраждане".

Законопроектът е изготвен във връзка с предоставената на Република България дерогация по чл. 3м, параграф 5 от Регламент на Съвета (ЕС) относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Със законопроекта се предлага забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията. Освен това се предвижда режим на облагане с данък върху добавената стойност и с акцизи, което да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок и да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата.

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предложени от Ивайло Мирчев („Демократична България“) и група народни представители.

Предлага се да се въведе механизъм за поемане на оперативното управление върху търговци, които оперират критична инфраструктура на територията на страната, в случай на установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност, обществения ред, доставката на критични ресурси, нарушаване на конкуренцията в случай на монополно или господстващо положение или нарушаване на въведени от Европейския съюз санкционни режими, пише в мотивите на вносителите.