10 начина за да се предотвратят повреди в машините

Общество

20-12-2022, 09:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Тези топ съвети са ви представени като част от нашата серия SpotlightonShellExperts. Ето какво трябва да знаете за намаляване на времето на престой на машината.

1. Съхранение

Добрата практика за съхранение е от решаващо значение за намаляване на времето на престой. Мръсотията, водата и топлината са врагове на смазочните материали. Поддържането на контейнерите хоризонтално, на закрито и на правилната температура са трите ключови елемента на правилното съхранение.

2. Правилен продукт

Не всяко масло е съвместимо с всяка машина. Потърсете съвет от експерти за смазочни материали от производителите на Shell и оборудване, за да разберете спецификациите на вашата машина и кой тип моторно масло е най-съвместим, за да сведете времето на машината до минимум.

3. Редовен мониторинг

Непланираните спирания рядко са незабавни. Вместо това те са резултат от редица фактори, които се обединяват и достигат точка без възвръщаемост. Редовният мониторинг или още по-добре, предсказуемата поддръжка, трябва да се обърне внимание на износване или разхлабени уплътнения, които понастоящем не представляват голям проблем, но в крайна сметка ще доведат до спиране, ако останат без проверка и ще доведат до повече време на престой на вашата машина.

4. Оценки на площадките за съхранение

Оценките на площадките се извършват често на всеки две години годишно с партньори доставчици, като експертите за смазочни материали на Shell, за да се оцени здравето на цялата операция. Тези оценки могат да избират проблеми като грешки при съхранение и манипулиране на смазочни материали или неправилни приложения на продукта.

5. Използвайте първокласни смазки, когато е възможно

Икономичните формули и продукти имат предназначение, но в много случаи първокачествените смазочни материали удължават живота на машините, както и намаляват нуждата от поддръжка на инвазивни машини и смяна на маслото - всички те допринасят за по-малко спирания, както планирани, така и аварийни и в крайна сметка намаляват прекъсването на машината.

6. Проверете други компоненти

Начинът на работа на компонентите на оборудването може да повлияе на полезността на маслото, което влияе върху очаквания живот на другите части на машината или надеждността на оборудването като цяло. Проверете уплътненията за течове, лагерите за износване и така нататък, за да сте сигурни, че смазочният ви материал е в състояние да свърши работата, която очаквате.

7. Пазете зоната чиста

Доброто съхранение трябва да означава, че се избягват замърсявания и прах, но също така е важно да се поддържат общи стандарти за чистота около масла и машини, както и при транспортиране и работа. Това помага на смазочните материали да избягват замърсяване с различни видове масла или с вода.

8. Избягвайте замърсяване

Замърсяването причинява повреда на машините по-бързо от очакваното. Водата намалява способността на моторното масло да се смазва, както и да го окислява по-бързо. Мръсната среда е само един източник на замърсяване. Добрата практика на работа, като например да се уверите, че има специални линии и фунии за всеки тип масло, ще спре смесването на хидравличното масло с двигателното масло, например.

9. Следете налягането и дебита на маслото

Дебитите и налягането на маслото могат да имат неблагоприятен ефект върху машинните компоненти, ако са твърде бързи или твърде бавни. Непрекъснатото наблюдение и на двете е от съществено значение, за да се избегне спонтанен провал.

10. Вземане на проби и анализ на масло

Не всички горепосочени елементи са очевидни просто с просто око Понякога предстоящите повреди на машината се свеждат до фини промени в маслото във времето. Редовният процес на вземане на проби и анализ на маслото, за да се провери неговото здравословно състояние, ще предприеме тези фини промени или ще намери модели, които позволяват на инженерите да направят необходимите промени или проучвания и да предотвратят прекъсването на машината, когато е възможно.