Депутатите ще обсъдят четири законопроекта за промени в Търговския закон

Политика

21-12-2022, 08:15

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Депутатите ще обсъдят четири законопроекта за промени в Търговския закон. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на парламента тази седмица, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. 

Законопроектът, внесен от Министерския съвет, е част от реформите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщава БТА. С него се регламентира подобряване на ефективността на производството по несъстоятелност, усъвършенстване на производството по стабилизация, създаване на процедура по несъстоятелност и погасяване на задължения на физически лица – предприемачи. С проекта на закон се създават ясни критерии за откриване на производство по несъстоятелност и се облекчава процесът по предявяване и приемане на вземанията. Предлага се намаляване на съдебните такси, приложими за отменителните искове и повишаване на ефективността на процеса по осребряване на имуществото, отбелязва в доклада си комисията по правни въпроси.  

Законопроектът, внесен от Надежда Йорданова от "Демократична България" и група народни представители, също предлага текстове, с които се усъвършенства производството по несъстоятелност и въвеждане на разпоредбите на Директива (ЕС) 2019/1023 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 г., като част от мерките по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Внесеният от Милен Матеев от "Продължаваме Промяната" и група народни представители законопроект предвижда създаването на нов вид търговец - Дружество с променлив капитал, което според вносителите ще подпомогне развитието на стартъп компаниите. Новото дружество представлява непублична компания, която цели да стимулира инвеститорите чрез улеснени изисквания за учредяване и по-гъвкава правноорганизационна форма, се казва в доклада на правната комисия.

Проектът на закон, внесен от Костадин Костадинов от "Възраждане" и група народни представители, предлага при противозаконно отнемане на застрахована в полза на лизингодателя лизингова вещ всяка от страните да има правото да развали договора с обратна сила, като в този случай лизингополучателят да има право да получи обратно всички платени суми за лизинговата вещ.

В предложения дневен ред е и първото четене на изменения в Гражданския процесуален кодекс. Предлага се депутатите да разгледат доклада за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation и проект на решение към него. На първо четене се предлагат да бъдат обсъдени и изменения в Закона за енергетиката и в Закона за лечебните заведения, както и на Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива и на Законопроект за несъстоятелност на физическите лица. В проекта на дневен ред е включено и второто четене на промени в Кодекса на труда.