Народното събрание прие на първо четене промени в закона за енергетиката

Политика

22-12-2022, 16:21

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

С тях се регламентира създаването на съоръжения за съхранение на електрическа енергия

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се регламентира създаването на съоръжения за съхранение на електрическа енергия. Законопроектът, предложен от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, бе гласуван с 200 гласа "за", нито един "против" и един "въздържал се".

В доклада на водещата комисия по енергетика се изтъква, че съхранението на енергия играе важна роля в процеса на преход към въглеродно неутрална икономика, подобрява стабилността на енергийната мрежа, сигурността на електроснабдяването и намалява разликата между екстремните стойности на цените на енергията. Посочва се, че по тази причина трябва да се внедри широка гама от технологии за съхранение, притежаващи всички характеристики по отношение на мощност, капацитет и време за реакция, за да допринесат за стабилността на мрежата, регулиране на напрежението, оперативен резерв.

Депутатите приеха на първо четене законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, предложен от Делян Добрев (ПГ ГЕРБ-СДС) и група народни представители. В подкрепа гласуваха 166 народни представители, шестима бяха против, а 42-ма се въздържаха.

С него се въвежда устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива, тъй като те са един от двигателите на инфлацията в страната. В мотивите си вносителите посочват, че рафинерията в България „Лукойл Нефтохим Бургас“ преработва предимно руски нефт сорт „Уралс“. Със започване на войната в Украйна и налагането на санкциите за търговските сделки с руски нефт, цената на сорта е поевтиняла значително спрямо нефт тип „Брент“.

Необходимо е да се вземат мерки, за да може евтиният руски петрол да се превърне в евтини горива за потребителите, смятат вносителите и предлагат да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт. Вноската ще се набира от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ и приходите от нея ще се използват за компенсация на всички потребители, включително стопанските. Набраните средства от вноската се предвижда да се прехвърлят в НАП и да бъде продължен сегашният ред на компенсиране на потребителите.

Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за Българската народна банка (БНБ), с които се цели да се обезпечи правото на защита на членовете на Управителния съвет на БНБ, освен управителя на БНБ, в случай на предсрочно освобождаване.

Обезпечаването на това право на защита е свързано и с преодоляване на правни несъответствия, отчетени в Доклада за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) за 2022 г., както и в предходни доклади, и с отразяване на изискванията на законодателството на Европейския съюз (ЕС) към регулаторната рамка за Българската народна банка. С измененията ще се гарантира независимостта на членовете на Управителния съвет на БНБ, като се предвиди те да имат достъп до ефикасни правни средства за защита и възможност за съдебен контрол за законосъобразност на основанията в процедурата за тяхното предсрочно освобождаване.