Пламен Димитров: Само 780 лв. минимална заплата е неприемливо

Портфейл

22-12-2022, 18:00

Снимка:

КНСБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Само 780 лв. минимална работна заплата от 1 януари не е приемливо, каза след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество президентът на КНСБ Пламен Димитров.

На него стана ясно, че Министерството на труда и социалната политика ще предложи на Министерския съвет да одобри увеличение на МРЗ със 70 лв. от началото на 2023 година.

Очакванията на хората са за сериозно увеличение, което да подкрепи техните доходи в момент, в който 20-те стоки и услуги, които потребяваме ежедневно, са поскъпнали с 50%, някои от тях и със 100 процента, каза още Димитров.

Той обясни, че по време на дебатите компромисно конфедерацията е приела вариант минималната заплата да се вдигне на две стъпки догодина и да стигне поне 830 лв. или 50% от средната заплата за полугодието на 2022 г. КНСБ предлага база за определяне на минималната заплата спрямо средната да са именно първите шест на годината, докато предложението на МТСП се базира на средната заплата за 2021 г.

Надяваме се, че дебатите в Министерския съвет ще продължат, каза Димитров.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ обясни, че има общо решение на КНСБ и КТ „Подкрепа“ през януари да се съберат стачните комитети на двата синдиката и да преценят какви действия по-нататък да предприемат. Редица са секторите, в които напрежението продължава да расте, каза тя.