Иван Гешев: Справедливостта е най-висшата ценност, тя остава нашата най-важна цел

Общество

23-12-2022, 13:08

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Приветствие на главния прокурор към магистратите и служителите от съдебната власт:

Уважаеми госпожи и господа, прокурори, следователи и служители на Прокуратурата на Република България, скъпи колеги!

В навечерието на най-светлите Коледни и Новогодишни празници се обръщам към вас с благодарност за вашата всеотдайност и силна вяра, че всеки един от вас, по християнски, е допринесъл с усилията си за едно по-добро и справедливо общество!

В резултат на натрупаната в обществото ни несправедливост, често сме подложени на силен обществен натиск за бързо и ефективно правосъдие.

Ние работим само с факти и доказателства, а за това са необходими постоянство, време и усилия. Усилията и на останалите власти, в лицето на Народното събрание и правителството. Казано е още в Библията, че “дето няма закон, няма и престъпление”. Въпреки всичко, търсенето на справедливост остава нашата най-важна цел.

От опит знам, че справедливото невинаги е популярно, а популярното невинаги е справедливо. Но всички ние сме призвани по силата на морала и на закона да съблюдаваме и търсим справедливостта. И това е най-висшата християнска ценност.

С ясната мисъл и съзнание за нуждата от общи усилия и съвместни действия в защита на правото и законността, бих искал да се обърна и към всички колеги юристи, адвокати, съдии и служители в правосъдната система. Днес моите благопожелания са и към всички вас, колеги от системата за сигурност и обществен ред, които отстоявате и работите денонощно, за да гарантирате спокойствието и сигурността на хората!

За мен Коледа е не само семеен празник, в който се събираме от близо и далеч и споделяме своята болка и радост. В съвременния свят, преситени от празничния шум и веселие, все по-малко се замисляме за смисъла на този празник. Нека го посрещнем с тиха радост и благодарност! Защото раждането на Христос идва да ознаменува раждането на едно ново начало, нов живот, но не само на плът, но и по дух.

Нека в тези съкровени мигове на тайнство всеки от нас обърне поглед към себе си!

Нека се доверим на ума си, за да познаем силата си!

Нека запазим желанието, за да следваме целите си!

Нека помним постъпките си, за да ги надграждаме!

Защото Бог се ражда, за да върне човека отново при Себе си!

Да се радваме и да празнуваме това единение на духа със силна вяра в доброто, справедливостта и свободата!

Честито и благословено Рождество Христово!