Сдружението на малките превозвачи в България готви национален протест

Общество

29-12-2022, 09:23

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Използват ни като маша да оправдаят инфлацията

Сдружението на малките превозвачи в България готви национален протест. Собствениците на фирми с до 5 камиона заплашиха да блокират с ТИР-ове всички гранични пунктове, ако държавата увеличи ТОЛ таксите за тежкотоварните автомобили от 2023 г.

"Искаме да защитим професията си и да работим нормално. Днес ще бъде проведено гласуване, с което да се вземе окончателно решение дали ТОЛ таксите ще бъдат увеличени. Ако те останат в настоящия си вариант, нямаме причина да протестираме", заяви Владимир Майсторов от Сдружение "Аз имам камион" в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му от организацията подготвят декларация, която да изпратят до правителството. В нея ще бъдат включени основни проблеми - не приеха България в Шенген, опашките по границите, лошата инфраструктура и пропускането на сектора в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Проблемите са натрупвани с години и никой не може да излезе и да каже как си представя транспортния сектор след 5 години у нас. Идват министри, които служат на заплата от днес за утре и това е - никой не го интересува този човек, който е изтеглил кредит", настоя Майсторов. 

Tой припомни, че при предходното увеличение на ТОЛ таксите от сдружението отново са организирали протести.

"Сега се говори за едно отлагане, което може да ни даде глътка въздух. Разбирам ТОЛ таксите да бъдат увеличавани, ако има новопостроени пътища или икономически растеж. В случая това просто е заложено", поясни събеседникът, като допълни, че на "хората от цялата страна вече им е писнало".

Майсторов посочи, че най-лесното решение за превозвачите би било да повишат цените на услугите си. 

"Когато ние вдигнем с 5% цената на нашата услуга, в магазина всичко се вдига с 50. Използвани сме като маша, с която се оправдават за високата инфлация", обобщи той..