Изпращаме годината с най-високата инфлация през последните две десетилетия

Портфейл

29-12-2022, 09:26

Снимка:

bulgariautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Сметката на икономистите показва, че една банкнота от 100 лева вече е изгубила част от стойността си

Изпращаме годината с най-високата инфлация през последните две десетилетия. В някои месеци статистиката отчиташе над 16%, дори 18%.

За предходния месец цифрите са по-успокоителни. И поскъпването на живота от ноември 2021 г. до ноември 2022 г. вече се изчислява на 13,4%, съобщава Нова тв..

Сметката на икономистите показва, че една банкнота от 100 лева вече е изгубила част от стойността си.

“100 лева в момента са с около 15-16% или лева по-малко. Тоест - в един момент сме имали покупателна способност от 100 лева, сега нашата покупателна способност е, примерно, 85 лева”, изчислява икономистът Стоян Панчев.

Така на практика харчим повече, отколкото получаваме.

“Приходите на домакинствата от заплати са се увеличили с 10% от миналия септември до този септември. Разходите на домакинства в същия период са се увеличили с 22-23%.Тоест наполовина изпреварва инфлацията доходите на домакинствата”, посочи още Панчев.

Затова и синдикатите продължават да настояват за чувствителен ръст на минималната работна заплата.

“Следващите няколко месеца да се приеме механизмът 50% от средната работна заплата,т.е да приближи 830-850 лева”, предложи икономистът от КТ “Подкрепа” Ваня Григорова. “А в политически аспект по-скоро видяхме оформяне на коалиция „Чорбаджии” в Народното събрание”, допълва тя. 

Повод за оптимизъм дава това, че за втори пореден месец инфлацията спира да расте, според данните на Националния статистически институт. Този ефект, обаче, не може да се усети на касата в магазина, където цените си остават високи. 

“При положение също, че имаме едно успокояване на петролния пазар, на газовия пазар, както и на електрическия, най-вероятно ще имаме и забавяне на инфлацията догодина. Така че от тази гледна точка най-лошото е зад нас”, прогноза Констанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията.