Планински спасител: Липсата на система за спасяване води до много жертви

Общество

03-01-2023, 08:20

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Липсва система за спасяване. Това заяви пред БНР планинският спасител Красимир Стоянов.
 
"В определени случаи става въпрос за липсата на система - тя не е само за помощ в планината с хеликоптер, тя е наречена HEMS – Helicopter Emergency Medical Services, и е национална, както в много страни в света. Липсата й у нас води до загуба на много човешки животи. 30% от смъртните случаи по пътищата могат да бъдат спасени, ако има такава система. Това е единият проблем", обясни той в интервю за предаването "Преди всички". 
 
По думите му другият проблем е, че липсва система търсене - спасяване, която обслужва случаите в планините. Няма технически средства, подчерта планинският спасител и добави, че когато се случи нещо, трябва да има разписани правила, по които да се действа, за да може да се облекчат мъките и на пострадалите, и на спасителите. Момчетата от ПСС дават всичко от себе си, категоричен е Красимир Стоянов. 
 
Липсват елементарни контакти между спасителната служба и ръководствата на гранична полиция и Министерството на отбраната, чиито са хеликоптерите, коментира той.
 
Според него липсва политическа воля и има разнопосочни политико-икономически интереси. 
 
Има модели, които просто трябва да следваме, подчерта Стоянов и добави, че има европейски регламент, който казва как да се изградят тези 2 системи. Според него публично-частното партньорство може би е най-доброто нещо, когато се създава такава система. 
 
Не мога да си обясня какви хора се упражняват в ръководството на тази държава, за да проумеят, че когато има такива системи, те запазват животи, коментира той. 
 
Част от тези случаи можеше изобщо да ги няма, ако хората се съобразяваха със съветите на по-опитните и прогнозите в планината, смята спасителят. 
 
Все пак Красимир Стоянов е песимист за 2023 г.: "Не виждам как ще се решат проблемите при този политически вакуум".