В Народното събрание беше валидирана пощенска марка „175 години от рождението на Христо Ботев“

Политика

05-01-2023, 14:12

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

С церемония в Народното събрание беше пуснато в употреба пощенско-филателно издание на тема „175 години от рождението на Христо Ботев“. В официалното валидиране на пощенската марка участваха заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски, заместник-министърът на културата Пламен Славов и председателят на Общонародна фондация „Христо Ботев“ Боян Ботйов.

Радвам се, че с днешната инициатива в Народното събрание изразяваме своята признателност към героя на България, отбеляза пред присъстващите заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев. Той посочи, че валидирането на пощенско-филателното издание е част от поредицата прояви, с които през 2023 г. ще бъде отдадена почит към поета-революционер, към неговото дело и безсмъртния му подвиг.

Поколения българи се прекланят пред него и свързват името на Ботев с копнежа по свобода, със себеотдаването на своя народ, със саможертвата, но и с творческия гений, поетичното майсторство и талант, подчерта Никола Минчев. Христо Ботев е сред забележителните личности в световната история, които съчетават героичен живот с огнено слово и излизат извън мащабите на своето време и на своята страна, посочи заместник-председателят на парламента. Никола Минчев отбеляза, че Христо Ботев ни е завещал своята чиста любов към Отечеството и бащиното огнище и своята вяра в по-доброто бъдеще на народа ни. Да бъдем верни на неговите завети днес означава да бъдем единни в отстояването на националните ни интереси и с чест и достойнство да работим за общото благо, призова заместник-председателят на Народното събрание.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски отбеляза, че в маркоиздаването има своеобразна алея на славата на националните лидери с принос към историята на България, в която специално място е запазено за националния поет, публицист и герой Христо Ботев. Той е първият български революционер, който преди повече от век се появява на пощенска марка, посочи Красимир Папукчийски. Новата пощенска марка ще позволи посланията на Ботев да обиколят света, добави той.

Председателят на Общонародна фондация „Христо Ботев“ Боян Ботйов изрази задоволство, че в началото на годината с валидирането на пощенска марка и пускането в обращение на възпоменателна монета са започнали проявите, с които ще бъде отбелязана 175-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Той посочи, че заедно с институциите, които имат отношение към живота и делото на Христо Ботев и българското Възраждане, през 2023 г. ще бъдат организирани още редица събития.

Председателят на парламентарната Комисия по образованието и науката Красимир Вълчев благодари на Общонародна фондация „Христо Ботев“, която през годините е допринесла за това учениците и децата в по-голяма степен да са запознати с живота и делото на Христо Ботев. Възпитанието в национално самосъзнание е това, което ни прави българи, което съхранява в най-голяма степен България, а Христо Ботев е в сърцевината на това възпитание, добави Красимир Вълчев.

Художникът Емилио Бората е авторът на марката, на която е пресъздал паметника на Христо Ботев във Враца, като е добавил своята творческа интерпретация в символа на българската сила – българският лъв. Марката на тема „175 години от рождението на Христо Ботев“ е с размер 50/25 мм, номиналната й стойност е 1,25 лв., а тиражът – 5 500 броя.