Парламентът прие доклада за дейността на Временната комисия за меморандума с Gemcorp

Политика

05-01-2023, 15:31

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"За" документа гласуваха 129 народни представители, 54 бяха "против" и 8 се въздържаха

Народното събрание прие Доклад за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков и проект на решение по доклада.

"За" документа гласуваха 129 народни представители, 54 бяха "против" и 8 се въздържаха. От ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Възраждане" и "Български възход" подкрепиха доклада, а от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" гласуваха "против" и "въздържал се".

Докладът на временната комисия да бъде изпратен на МВР, на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и на Министерския съвет (МС) за запознаване и предприемане на действия в рамките на компетенциите им, реши парламентът.

Народното събрание изслуша вицепремиера и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев във връзка със случаите на участие на служители на МВР в трафика на мигранти през територията България и случаите на битова престъпност. Искането за изслушване беше внесено от Иван Ченчев и група народни представители от „БСП за България“.

Пред народните представители министърът на вътрешните работи отбеляза, че от януари до ноември 2022 г., съпоставено със същия период на предходната година, престъпността като цяло е нараснала с 2,2 процента. В същото време разкриваемостта за същия период се е повишила с 2,9 на сто, уточни той и добави, че основният дял за нарастване на престъпленията е свързан с шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества. По мое мнение, а и по мнение на експертите в МВР, престъпленията, свързани с шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, не се дължат на увеличаване броя на тези деяния, а на увеличаване на действията по мерките на тяхната разкриваемост, обясни вицепремиерът Иван Демерджиев.