Иван Гешев: Престъпността се завръща в размери от 90-те години (Видео)

Политика

06-01-2023, 15:04

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти в Перник ръста на престъпността в страната.

" Българската прокуратура от две години предупреждава, че този резултат ще дойде, неизбежно е когато институциите не си взаимодействат и воюват една с друга. Целта на българската прокуратура винаги е била институциите да си взаимодействат. И ние призоваваме нашите партньори от МВР и службите за сигурност да си взаимодействаме", заяви Гешев.

"През последните месеци работата ни с МВР се подобри значително. Нашият единствен враг е престъпността и съвместно трябва да работим за противодействието и. В периодите когато е имало взаимодействие има най-добър резултат. Това беше и преценката на Европейската комисия, че почти е решен проблема с организираната престъпност, също и с телефонните измами сведени бяха до единици на месец. Сега от октомври месеци са отново стотици. Престъпността се завръща в размери от 90-те години. Това са тъжни тенденции, които се дължат и на част от това, че се води съзнателна война със съдебната власт. Благодарение на законодателни експерименти като закриване на Специализираната прокуратура, която ефективно се бореше с организираната престъпност и корупцията", каза още главният прокурор.

"По повод участие на полицай в трафик на хора. Това винаги съществува като риск, но трябва да има противодействие. През последните години бавно, но ефективно се съсипва българската система за противодействие на престъпността. За това заедно трябва да се опитаме да защитим българските граждани в рамките на законите на страната и в рамките на възможностите", коментира Гешев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен