Депутатите от ГЕРБ/СДС - Варна: "Промяната" спря 10 проекта за Варна

Политика

09-01-2023, 15:23

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За 2 години или за изтекъл половин мандат бяха блокирани 10 най-важни проекта за развитието на Варна. Това стана умишлено или заради престъпна некомпетентност при управлението на Промяната, казаха на пресконференция народните представители от ГЕРБ/СДС – Варна.

Депутатът Павел Христов припомни за спряната АМ „Хемус“, забавеното проектиране на АМ „Черно море“, без които няма как да започне изграждането на Индустриалната зона. „ Да не говорим за втори мост на Варненското езеро“, а щяха да строят много тунели, мостове и т.н. В същото време в отхвърлената с рекордно мнозинство в НС зле скалъпена Декларация на Промяната липсват цели сектори, думите „път“ и „магистрала“ трайно отсъстват в нея“, каза Христов.Той припомни и за стопирането на останалите проекти за нова библиотека, за сграда за Математическата гимназия и кампус, които отпаднаха от варианта на ПП в Националния план за възстановяване, разширението на бул.“Цар Освободител“ и лекото метро, както и на големия ВиК проект, който спъва изграждането на цялата инфраструктура за Виница, Прилеп, отсечката за Ален мак и за Свободния университет, ремонта на междублоковите пространства. Заради блокирания бюджет и изпращане на разпоредителните сделки в съда от бившия областен управител на Варна не можа да се случи дори необходимата ежегодната рехабилитация на улиците в града. Въпреки блокирането на проектите от Промяната продължава да се работи по планираните ремонти в част от микрорайоните- „Аспарухово“, „Младост“ и „Приморски“.

Народният представител от ГЕРБ/СДС Славена Точева посочи, че част от общините във Варненска област са получили средства от служебния кабинет за рехабилитация на пътища и ВиК мрежата. Тя припомни, че варненските народни представители от ГЕРБ/СДС настояваха за финансиране от над 200 млн.лева за тези проекти още при актуализацията на републиканския бюджет за 2022 г, но против това решение в пленарна зала гласуваха колегите им от ПП, БСП , ИТН и ДБ.

След близо 8 годишно ходене по мъките до края на 2023 г може да има проект за нова сграда на Съдебната палата. Собствеността на терена, предназначен за строежа, е вече на ВСС , а тази седмица ще стане реалното й предаване на областния управител на Варна. Да очакваме да започнат и строителни дейности и това е голям успех, каза депутатът Бранимир Балачев, който в два парламента поставяше упорито въпроса за решаване му пред Министерството на правосъдието. Като член на Правната комисия в НС той изрази надежда, че с промените в Избирателния кодекс за смесено гласуване ще се вдигне избирателната активност на 52-53% и това ще увеличи легитимността на вота. Адв.Бранимир Балачев анонсира, че в сряда заседава Правната комисия с обсъждане на съдебната реформа- изменения в НПК и ЗСВ с темите за разследване на главния прокурор. „Действа се в бърз порядък, а не като политическите ни опоненти, за които съдебната реформа е само предизборна дъвка“, каза Балачев. Той подчерта още, че само за три месеца 48 - то НС с първа политическа сила ГЕРБ/СДС е приело 18 закона, а при Промяната нямаше законодателна дейност.