За година яйцата у нас са поскъпнали със 76%

Портфейл

11-01-2023, 08:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От птицевъдния бранш обясняват шоковата цена на яйцата с увеличението на електроенергията, горивата, фуража

76% е поскъпването на яйцата за година в България. В Европа също поскъпват, но с по-малко - средно - с 67%. Къде е най-скъпият омлет - ако съдим по цената на яйцата - във Враца, Русе и Кърджали. Там трудно ще намерите яйца под 50 стотинки.

В русенска област е останала само една птицеферма в покрайнините на село Бъзовец. Останалите са фалирали по време на пандемията, съобщава БНТ. Яйцата оттам излизат за 30 стотинки бройката, но в магазина вече се продават с 10-15 стотинки по-скъпо, в зависимост от размера им. А в големите търговски вериги за две яйца трябва да приготвим левче. От птицевъдния бранш обясняват шоковата цена на яйцата с увеличението на електроенергията, горивата, фуража. Опаковките също са поскъпнали двойно. Прогнозата им за Великден е, че цените ще се запазят същите, дори е възможно леко да поевтинеят, ако има внос от Полша и Румъния.

Яйцата в повечето хранителни магазини в Русе идват от птицефермата на Йордан Йорданов. Тя е сред 10-те в страната, в които кокошките наистина са щастливи, защото се отглеждат на свобода. Заедно със семейството си фермерът се грижи за 15 000 птици. Отоплява ги с пелети и тегли кредит след кредит, за да им купи фураж.

„Пиленцето, което го отглеждаш от първия ден до 150 ден до пронасяне е над 15 лева за бройка, което е доста голяма инвестиция и това рефлектира върху стойността на яйцето. Като себестойност на едно яйце само фуражът е над 16 ст", каза Йордан Йорданов – собственик на птицеферма.

Като начисли отопление, осветление, вода, транспорт, ваксини, дезинфекция и работни заплати цената на яйцето вече е 30 стотинки.

Годишно Йордан Йорданов произвежда 4 милиона яйца, но крайната цена за потребителя определят търговците.

„Не може една държава като Германия да си подпомага фермерите като получават страшно нисколихвени заеми, докато при нас - секат ти главата от кръста обаче", каза Йордан Йорданов.

Йордан Йорданов казва, че отдавна мисли да продаде бизнеса си, но няма кой да купи.