Бойко Борисов: Има огромен шанс за правителство от партиите, управлявали досега

Политика

17-01-2023, 19:46

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Нас ни поставят в най-лесната позиция за третия мандат, защото ако по всяка друга тема можем да вземаме решения, то тук конгресът на партията ни е забранил коалиция с БСП. Това каза Бойко Борисов по време на редовната си среща с народните представители от парламентарната група на ГЕРБ-СДС преди пленарната седмица на парламента.

"Слушах внимателно Корнелия Нинова - няма лошо да има лидерски формати, но тя можеше да го каже още в самото начало, за да видим при кой мандат може да се състави правителство и да не харчим отново 100 милиона за нови избори и месеци наред да ни управлява служебно правителство", заяви председателят на ГЕРБ и даде пример, че по същия начин се е подходило с правителството на Габровски. "Но тогава всеки искаше да седне на своето его - е, хубаво поседнаха всички! 113 подкрепиха нашето правителство, а ПП и ДБ какво постигнаха - една декларация, подкрепена от 63-ма души", припомни той.

По думите му е станало ясно, че ГЕРБ не е могъл да повлияе на Радев за третия мандат, въпреки публичните анонси къде би могло нещо да се случи и заявката, че партията ще подкрепи ДБ.

"ДБ и ПП бяха в коалиция с Бсп само допреди месеци. Могат да си направят спокойно правителство и без нас, заедно с Български възход и друга подкрепа. ДБ в момента лъжат, че с БСП не могат - как само допреди 2 месеца можеха, а сега говорят за червени линии", добави лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов отчете, че благодарение на ГЕРБ-СДС червените линии са преодоляни - помощта за Украйна, реакторите за АЕЦ Козлодуй, темата за Република Северна Македония, съпротивата срещу Лукойл и т.н.

"Всички тежки теми за обществото и цялата отговорност от това я пое ГЕРБ. Те няма по какво да спорят. За Еврозоната и Шенген имат пълната ни подкрепа и ще направят мнозинство", допълни още той.

"Защо така срамежливо искат да се забрави този период? Вместо ИТН ще е друга партия - Български възход или който и да е друг. Шанс за правителство има от партиите, управлявали досега. БСП е била в коалиции с ДПС, ПП и ДБ. Може би затова Радев, мислейки логично, а и имайки най-значими фигури от БСП за министри в служебния си кабинет - Крум Зарков, Весела Лечева, Явор Гечев и др, даде мандат именно на тях", подчерта Борисов.