Парламентът създаде временна комисия, която ще се занимава с казуса "Nexo"

Политика

18-01-2023, 16:23

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Тя ще работи един месец и трябва да излезе с доклад за констатациите и изводите, до които е стигнала

Единодушно със 190 гласа парламентът създаде временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и свързаните с нея компании, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България. Вносители на проекторешението са ГЕРБ-СДС.

Комисията е на паритетен принцип - по двама народни представители от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец и трябва да излезе с доклад за констатациите и изводите, до които е стигнала.

За председател на временната комисия беше избран  Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, а Десислава Трифонова от парламентарната група за член.

Останалите членове на комисия са : от "Продължаваме промяната" -  Рена Стефанова и Асен Василев ; от ДПС -  Йордан Цонев и Петър Чобанов; "Възраждане" - Златан Златанов и Ивайло Чорбов. "БСП за България" ще бъде представена от Иван Ченчев и Илиян Йончев, "Демократична България" от Божидар Божанов и Надежда Йорданова, а "Български възход" - от  Лидия Недева  и Гален Монев.

Парламентът прие на първо четене и промени в Кодекса за застраховането, внесени от Министерския съвет. Законопроектът беше приет със 120 гласа "за", 44 - "против" и 10 - "въздържал се". Текстовете засягат плащанията по системата "Зелена карта".

Целта според вносителите е да се отстранят констатирани слабости в процеса на обработка на претенции от отделни застрахователи и от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в рамките на системата „Зелена карта“, за да се постигне своевременно изпълнение на задълженията на националното бюро и на застрахователите, съгласно изискванията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата.

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, внесени от Министерския съвет. Промените бяха гласувани със 128 гласа "за", 36 "против" и 10 въздържали се.  С измененията се въвеждат допълнителни мерки за борба с изпирането на пари, заложени в Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на  България след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II), се посочва в доклада на ресорната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

В мотивите към законопроекта се отбелязва, че предложените промени са от съществено значение за оценката на напредъка, който България следва да докладва във връзка с Препоръките от MONEYVAL, чието неизпълнение би имало изключително негативен репутационен ефект за България и би засегнало както публичния, така и частния сектор.