Иван Гешев: Ако бях недосегаем, нямаше да съм давал обяснения над 30 пъти в различни институции

Общество

19-01-2023, 13:18

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

„По-директният контакт между прокуратурата и местната власт по места е важен, защото скъсява пътя между проблемите на гражданите и решението им. Без него и за двете страни ще е по-трудно“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев при разговор с граждани и представители на местната власт в гр. Търговище. Срещата се проведе по покана на кмета на града Дарин Димитров.

От страна на прокуратурата участваха Сийка Милева, говорител на главния прокурор, заместник-окръжният прокурор Драгомир Сяров, районният прокурор на града Мила Стайкова, заместник-районният прокурор Любен Владимиров, както и прокурорите Мартин Кузманов и Мартин Александров.

Пред събралите се граждани в сградата на общината на гр. Търговище главният прокурор  изтъкна, че проблемите на хората в отделните райони са общи с тези на магистратите. „Прокуратурата не може да реши абсолютно всички проблеми. Много от тях могат да бъдат решени, само ако бъдат заявени навреме“, каза Иван Гешев. 

На срещата гражданите поставиха пред главния прокурор редица въпроси, които по думите им са останали нерешени от съдебната система. „Ние не сме безгрешни, но борбата с престъпността зависи от работата на различни органи. МВР разкрива престъпления, прокурорът ръководи разследването, следователят или разследващият полицай разследва, а съдът осъжда, законодателят пък прави законите. Те може да са качествени, може и да са некачествени“, коментира главният прокурор.

Иван Гешев бе попитан: „Как си обяснявате преекспонирането в последно време на въпроса за недосегаемостта на главния прокурор?“. Той отговори, че  темата от години се ползва за политически цели. „Тези, които експлоатират политически тази теза, явно не са запознати със собствената си реформа от 2016 г., откогато главният прокурор е административен ръководител на административните ръководители и не може да им разпорежда абсолютно нищо. Ако някога българският главен прокурор е бил недосегаем, това е било през 90-те години. След тези промени, които се случиха в последните 20 години, включително и с промени в Конституцията, ситуацията е коренно различна“, обясни Иван Гешев.

„Ако бях недосегаем, нямаше да съм давал обяснения над 30 пъти в различни институции, като ДАНС, КПКОНПИ, прокуратура, по всякакви сигнали. Това да атакуват прокуратурата е нормално, когато тя си върши работата“, добави той.

Не е реформа да махнеш главния прокурор. Реформа е да видиш кое не е правилно и да го промениш. Другото е някаква лична вендета, каза Иван Гешев.

Главният прокурор посочи, че резултатите от атаките срещу съдебната власт и в частност срещу прокуратурата вече са налице. „Стотици телефонни измами всеки месец, организирана престъпност като от 98-а година. Моето обяснение за тези атаки е, че някои политици, които казват, че искат съдебната власт да е независима, всъщност искат да я овладеят за постигането на някакви политически дивиденти. Докато аз съм главен прокурор, няма да допусна това“, заяви Иван Гешев.