Обвинение за шофьора, предложил 10 хиляди евро подкуп на полицаи

Крими

19-01-2023, 17:52

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На 18.01.2023 г. Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност 23-годишния сирийски гражданин А.К. и го задържа за срок до 72 часа за подкуп на полицейски служители и за шофиране след употреба на високорискови наркотични вещества.

Според събраните в ранния етап на разследването доказателства, на 18.01.2023 г. около 01,00 часа в гр. София, бул. „Княз Ал. Дондуков“ № 1, пред кръстовището с бул. „Княгиня Мария Луиза“ служители на реда извършили проверка на А.К., който управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Ш.“. Взетата от водача проба с техническо средство Дръг Тест 5000 била положителна за канабис, амфетамин и метамфетамин. На А.К. били поставени белезници и бил настанен на задната седалка на полицейски автомобил. Вътре в автомобила той пуснал на пода две пачки с банкноти в евро на обща стойност 10 000 евро, като казал на полицаите А.К. – млaдши автоконтрольор в „Отдел пътна полиция“ при СДВР, К.И. и И.Г. – старши полицаи при отдел „Охранителна полиция“ СДВР, че тези пари са за тях, за да не го задържат и да му върнат свидетелството за управление на моторно превозно средство.

А.К. бил отведен във ВМА – гр. София за кръвна проба, която той отказал да даде. При влизане в сградата на болничното заведение А.К. предложил 3000 лв. и ръчен часовник марка „Р.“ на други двама полицаи – на Е.С. – младши автоконтрольор в „Отдел пътна полиция“ при СДВР и на Л.А. – началник група в „Отдел пътна полиция“ при СДВР, отново за да не го задържат и да не му бъде отнемано свидетелството за управление на моторно превозно средство.

Полицаите незабавно докладвали за случая и в условията на неотложност от органите на 05 РУ-СДВР било образувано досъдебно производство, което се води под надзора и ръководството на СГП.

След запознаване със събраните доказателства, наблюдаващият прокурор прецени, че те са достатъчни за привличане на А.К. към наказателна отговорност, както и че са налице предпоставките обвиняемият да бъде задържан за срок до 72 часа.

Предстои СГП да внесе искане в Софийски градски съд за вземане спрямо обвиняемия на мярка за неотклонение задържане под стража.

За престъплението по чл. 304а във вр. с чл. 304, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до 10 години и глоба до 15 000 лева, а за престъплението по 343б, ал. 3 от НК – лишаване от свобода от 1 до 3 години, глоба от 500 до 1500 лева и лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като може да бъде наложено и наказание лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

Парите и часовникът са иззети като веществени доказателства по делото и съгласно чл. 307а от НК подлежат на отнемане в полза на държавата като предмет на престъплението подкуп.