Епидемиолог: Новият подвариант на „Омикрон“ е най-заразният

Общество

22-01-2023, 10:01

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той обаче не протича тежко, не води до повече хоспитализации и смъртни случаи, успокои проф. Ива Христова

В България е установен първи случай на нов вариант на COVID-19, който се наблюдава с повишено внимание от Световната здравна организация (СЗО). Става въпрос за нов подвариянт на познатия щам "Омикрон", който е най-заразният до момента, коментира в интервю за предаването „Тази неделя“ по bTV проф. Ива Христова, директор на Центъра по заразни и паразитни болести (ЦЗПБ).

Той обаче не протича тежко, не води до повече хоспитализации и смъртни случаи, успокои епидемиологът. Появата му носи потенциален риск от повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в България, допълни проф. Христова.

Тя напомни, че в момента у нас все още доминира грипът, който протича по-тежко, защото имунитетът ни е спаднал след две почти нулеви години.

"Към момента сме преборили COVID-19, но с грипа имаме проблеми. Просто гори цялата страна, а тепърва се очаква и да се повиши заболеваемостта. Ние сме почти на върха на вълната, до 1-2 седмици ще се стигне във всички области. После ще започне да намалява, това е позитивното“, обясни директорът на ЦЗПБ.

Повишена е и заболеваемостта при децата от варицела, както и скарлатина, която не е вирусно заболяване, допълни проф. Христова. Нейните препоръки към хората е да се пазят и да подсилват имунитета си чрез допълнителен прием на витамините C и D.