Йотова: Не зная дали датата изборите ще бъде 2 април, президентът ще я реши

Политика

22-01-2023, 10:07

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Не сме имали никакво колебание по отношение на Гълъб Донев", заяви тя

"Ще уведомим комисаря по човешки права към Съвета на Европа, защото последните доклади, които се появиха от там бяха доста нелицеприятни за страната. Хората с българско самосъзнание са подложени на много тежки изпитания и дискриминация. България ще бди за поведението на македонските власти за задълбочаване на езика на омразата и своевременно ще бъдат уведомени всички европейски институции", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя отбеляза, че България трябва да отговори с всички средства както по отношение на европейските ни партньори, така и в двустранен план.

"Това, че политическите партии не можаха да направят правителство не е вина на президентската институция", коментира Йотова.

По думите ѝ България има нужда от промяна и от смяната на този модел, който управлява 12 години. "Продължаваме да бъдем на страната на хората, които бяха на улицата. Промяната е процес, не може една политическа сила да присвоява думичката промяна", добави вицепрезидентът.

"На последната лидерска среща в петък между лидерите на БСП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход" можеха да направят така че служебният кабинет да бъде вече в историята", допълни Илияна Йотова.

Това, че президентската институция дава време и толеранс на сегашното Народно събрание вицепрезидентът коментира с думите: "Това беше желанието на не малка част от политическите партии, представени в днешния парламент, президентът се съобрази с това".

Илияна Йотова коментира и датата на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

"Не зная дали датата ще бъде 2 април, президентът ще я реши. Предизборната кампания не е спряла от датата на провеждане на предишните избори. Не сме имали никакво колебание по отношение на Гълъб Донев", заяви тя.

Информациите за политически проект на президентството коментира с думите, че "очевидно има кръгове в България, които се страхуват от високия рейтинг на Румен Радев. В нашите разговори през всичките тези години не е ставало дума да се прави политически проект".