КНСБ: Средните доходи в България не водят до среден стандарт на живот на българина

Портфейл

24-01-2023, 10:14

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Средните доходи в България не водят до среден стандарт на живот на българина. Потреблението на българина в неговата масова част е ориентирано към стоки и услуги от малката потребителска кошница. Характерно за поведението на икономическите субекти е, че когато им намалява покупателната способност те се ориентират точно към такива стоки - хляб, сирене, кисело мляко, яйца - тези, които поскъпват доста повече от средната инфлация", заяви в "Денят започва" по БНТ Любослав Костов от КНСБ.

По думите му ценовите различия между държавите в Европа не могат да обяснят ниското равнище и ниския темп на ръст на нашите доходи, тъй като вече трябва да мислим как да догоним нивото, което бяхме достигнали година и половина преди да тръгне нарастващата инфлация.

"Продължаваме да настояваме за минимална работна заплата от 850 лв. още от 1 юли тази година, а от 1 януари 2024 година - 1000 лева минимална заплата. Настояваме още за максимално бързо приемане на Бюджет 2023, за да има политика по доходите за хората в бюджетната система", каза още Любослав Костов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен