ЦИК: Насрочването на изборите за 26 март е рисково

Политика

24-01-2023, 17:16

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ако изборите са на 2 април, хартията ще бъде осигурена и ЦИК ще може да създаде необходимата организация

Притесненията на Централната избирателна комисия относно рисковете за подготовката и провеждането на предстоящите избори е важно да бъдат чути, за да се вземе решение кога точно да бъдат проведени тези избори, така че да се гарантират правата на българските граждани. Това заяви президентът Румен Радев по време на работна среща на „Дондуков“ 2 с ръководството на Централната избирателна комисия във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори, след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство беше върнат неизпълнен.

По думите на държавния глава демократичният характер на държавата е немислим без свободни, честни и прозрачни избори, които да дадат възможност на всеки български гражданин да упражни своето право на глас според изборния закон.

Президентът отбеляза, че Изборният кодекс за пореден път се променя непосредствено преди провеждането на избори и новите елементи в закона следва да бъдат съобразени с готовността на ЦИК да ги приложи в рамките на необходимото за това време.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова определи като рисково насрочването на изборите за 26 март, заради неяснотата дали дотогава ще бъде осигурена необходимата за машините за гласуване хартия. По думите й, ако изборите са на 2 април, хартията ще бъде осигурена и ЦИК ще може да създаде необходимата организация. Според нея смяната на часовото време на 25 срещу 26 март също крие рискове, тъй като времето на машините не се настройва автоматично и е възможно да се наложи отлагане на началото на изборния ден с един час.

От ЦИК изразиха притеснение и за прилагането на въведеното в Изборния кодекс видеонаблюдение в избирателните секции, което не е реализирано до момента.

Президентът Румен Радев напомни на ръководството на ЦИК, че е добре да бъдат фокусирани усилия и върху указанията и обучението на членовете на Секционните избирателни комисии, най-вече по отчитането на двата вида гласуване – машинно и хартиено, което е въведено в новия Изборен кодекс. Той призова за добра организация на всички дейности, както и за своевременно оповестяване на това, което предстои. „Нека не се връщаме към времената на грешките и дописванията в протоколите, защото това е част от недоверието в изборния процес“, заяви още държавният глава по време на срещата си с представителите на Централната избирателна комисия.