Подготовката на стачните действия в "Български пощи" продължава

Общество

24-01-2023, 17:20

Снимка:

КНСБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Стачните искания на работещите бяха обсъдени с министър Алексиев

Председателят на Синдикална федерация на съобщенията към КНСБ Валентин Стоянов и представители на ръководството на конфедерацията обсъдиха днес стачните искания на служителите на „Български пощи“ ЕАД с министъра на транспорта Христо Алексиев.

На 20 януари СФС обяви, че започва процедура за стартиране на ефективни стачни действия заради ниските възнаграждения и условията на труд в дружеството. От синдиката настояват за увеличение на заплатите с 25 процента, вдигане на стойността на ваучерите от 60 на 100 лева и подобряване на условията на труд.

Заплатите към момента са между 712 и 849 лв. след актуализация през юни 2022 г. На Общо събрание на 19 януари СФС избра стачен комитет, който да започне процедура съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Провеждат се и разговори с Федерация „Съобщения“ към КТ „Подкрепа“ за съвместни действия.

На срещата министър Алексиев обясни, че стойността на ваучерите за храна на служителите на „Български пощи“ ЕАД може да бъде увеличена на 100 лв. и е възложил на ръководството на дружеството до 27 февруари да предложи варианти и за ръст на работните заплати.

„Български пощи“ имат спешна нужда от стабилизиране и преструктуриране, от технологично подновяване и подобряване на условията на труд. В същото време, със синдикатите, които смятаме за партньори, трябва да обмислим вариантите така, че да не допуснем изпадане в несъстоятелност на дружеството“, бе категоричен Алексиев.

Участниците в срещата се договориха обсъждането на исканията на синдикатите да продължи през следващата седмица.

По-рано днес СФС проведе разговор и със заместник-министър Красимир Папукчийски и представители на Съвета на директорите. Той подчерта, че основна задача е създаването на оздравителен план на дружеството, който да доведе до стабилизиране и разширяване на обхвата на услугите, което да промени пазарния дял. Красимир Папукчийски заяви, че ще бъдат запазени работните места. Той покани представителите на синдикатите да участват в подготовката на програмата.

Подготовката на стачните действия в "Български пощи" продължава.