Унгария ще наложи вето на санкциите срещу Русия в областта на ядрената енергетика

Свят

27-01-2023, 12:09

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Унгария ще наложи вето на санкциите срещу Русия в областта на ядрената енергетика

Унгария ще наложи вето на всякакви санкции на Европейския съюз срещу Русия, засягащи ядрената енергетика, каза днес по държавното радио унгарският премиер Виктор Орбан, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Украйна призова ЕС да включи руската държавна компания за ядрена енергетика "Росатом" в санкционния си списък, но Унгария, където има построена от Русия атомна електроцентрала, която Будапеща планира да разшири с помощта на "Росатом", блокира подобно решение.

Орбан повтори в интервю, че върху санкциите в областта на ядрената енергетика "очевидно трябва да се наложи вето".

"Няма да позволим планът за включване на ядрената енергетика в санкционния списък да се осъществи", каза унгарският премиер и добави: "За това не може да става и дума".

Унгария, която е страна членка на ЕС, неведнъж е критикувала санкциите на блока срещу Русия, въведени заради руската инвазия в Украйна, и казва, че те не успяват сериозно да засегнат Русия, докато създават риск за разрушаване на европейската икономика.

Западът не е въвеждал санкции срещу "Росатом" от началото на войната в Украйна.

Унгарската АЕЦ "Пакш" разполага с четири малки, произведени в Русия реакторa ВВЕР 440 с общ капацитет близо 2000 мегавата, които влизат в експлоатация между 1982 и 1987 г.

Тази електроцентрала произвежда близо половината от електроенергията в Унгария и получава ядрено гориво от Русия.

Съгласно споразумение с Русия от 2014 г. Унгария планира да разшири АЕЦ "Пакш" с още два произведени в Русия реактора с капацитет 1200 мегавата всеки.