НС реши да бъдат осигурени безплатни учебници и помагала за всички ученици до 12 клас

Политика

27-01-2023, 17:07

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се регламентира, че безплатни учебници и учебни помагала ще бъдат осигурени за всички ученици до 12 клас. Измененията бяха гласувани единодушно.

Според приетата разпоредба в системата на предучилищното и училищното образование се осигуряват за безвъзмездно ползване от всички деца и ученици от I до XII клас познавателни книжки, както и учебници и учебни комплекти и електронно четими учебници за учебните предмети и за специалните предмети. Промените влизат сила от учебната 2024 -2025 г., реши Народното събрание.

С измененията се регламентира, че педагогическият съвет на всяко училище ще приема стратегия за развитие на училището за следващите 5 години с приложени към нея план. Досега стратегията беше за 4 години.

Народното събрание отхвърли оспорвания от президента Румен Радев текст на параграф 24 от промените в Закона за енергетиката. С указ държавният глава върна за ново обсъждане в парламента разпоредбата.

С параграф 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката се стига до отклонение от общоевропейската уредба, като се препятстват нейните социално-икономически ползи в България, се посочва в мотивите на президента. С разпоредбата се предвижда до края на 2023 г. финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час, а европейското изискване е този времеви интервал да е 15 минути, пише още в мотивите.

Парламентът прие на второ четене изменения в Закона за горите. Окончателните текстове, оформени от депутатите, обединиха в себе си части от трите първоначално внесени законопроекта – на Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, на Иван Иванов от „БСП за България“ и Иван Христанов от „Продължаваме промяната“.

По-рано народните представители приеха на първо четене четири от постъпилите пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). В пленарна зала подкрепа получиха измененията, предложени от народни представители от ПГ „Възраждане“ и от депутати от ПГ „Продължаваме промяната“, както и двата проекта за промени в НПК, внесени от Министерския съвет. Отхвърлени бяха предложенията за изменение на кодекса, внесени от народни представители от „Демократична България“.