Предстои първото по-осезаемо застудяване през тази зима

Общество

28-01-2023, 08:14

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Посрещаме февруари със студ, виелици и сняг

В събота ще остане облачно над цялата страна, с минимални разкъсвания в Южна България. В северната половина на страната и около Черноморието обаче ще има валежи. В хода на деня сняг ще вали по-продължително в Североизточна България и в Родопите. В Добруджа ще духа силен северен вятър, който ще създава риск от традиционните за региона навявания, а ниските температури ще носят опасност от поледици. Дневни температури в страната в събота - от 0 до 5-6 градуса.

През нощта и в неделя снеговалежите ще продължат в Централна северна и Североизточна България, но ще са по-слаби, с тенденция в хода на деня да спират. В североизтока ще продължи да духа студен вятър. Ще има разкъсвания на облачността в Западна България. Температурите с леки колебания ще запазят своите стойности.

В последните дни на януари ще има разкъсвания на облачността и оскъдни валежи. Във вторник ще превали краткотраен сняг по планините и някои предпланински райони, но ще е особено ветровито. В сряда валежи няма да има, но сутрин рано термометрите ще показват до минус 7 - минус 8 градуса.

През втората половина на първата февруарска седмица се очертава преминаване на нов средиземноморски циклон, в комбинация със студен арктически въздух. Отново ще има по-значителни снеговалежи с натрупване на нова снежна покривка, съобщава Нова тв.

По планините през почивните дни ще вали сняг - по-обилно в събота. Ще е студено с ледени пориви на вятъра, които ще усилват усещането за студ. Дневните температури ще са в интервала от минус 3 до минус 10 градуса, спрямо надморската височина.