Родните зърнопроизводители са пред фалит

Общество

28-01-2023, 08:17

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Те казват, че продукцията им е тотално блокирана заради внос на украинско зърно у нас

Все повече сектори алармират, че едва се справят. Такъв пример са зърнопроизводителите. Те казват, че  продукцията им е тотално блокирана заради внос на украинско зърно у нас. Голяма част от тях споделят, че са притиснати от ниските изкупни цени поради липсата на търсене на пазара, съобщава Нова тв.

Родните производители са силно притеснени от това, че не могат да реализират продукцията си на пазара. А основната причина за това е, че зърнените бази и складове са препълнени с царевица, пшеница и слънчоглед от Украйна. Така, на практика, търсене няма, а това неминуемо води и до сериозно обезценяване на родната продукция. Именно затова от Националната асоциация на зърнопроизводителите настояват ЕС да предприеме спешни мерки за овладяването на пренасищането на пазара и натиска върху цените.

Радостина Жекова е председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и се занимава със земеделие вече 30 години. Споделя, че в момента родното производство буквално е блокирано. „Проблемът е изключително голям. Ние още май месец 2022 г. заявихме на тогавашния министър, че това, което се случва в момента в България, и това, което ЕС взе с решението за освобождаване на митата за украинската стока, ще нанесе огромна щета като цяло на европейското зърнопроизводство. В частност в България проблемът е огромен поради простата причина, че България може би е единствената държава, в която коридорите не означават коридори, а означават крайна дестинация”, казва тя.

Така на практика българските складове са пълни с украинско зърно, а родните производители са принудени да продават на цени под себестойност, поради липса на търсене.

"Всяка една такава намеса в държава сваля цените надолу. Лошото е обаче, че ние спазваме европейски регламенти и тези регламенти оскъпяват изключително много цената на нашето производство и не може Европа да иска от нас да сме зелени и да плащаме скъпо производство и в същото време да внася дъмпингови цени на държава, която по никакъв начин не отговаря на критериите на производство на ЕС”, обяснява Жекова.

Родните производители се опасяват, че това може да доведе до фалити.

"Складовете на производителите са пълни, складовете на преработвателите - също. Има натиск върху цената и няма интерес”, казва Костадин Костадинов, който е председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. По думите му в момента стоката стои, но от бранша вече са изтеглени кредити.