Родни производители недоволстват заради вноса на слънчоглед от Украйна

Общество

30-01-2023, 08:16

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Те се оплакват, че складовете им са препълнени и не могат да си пласират продукцията

Стотици хиляди тонове слънчоглед са влезли в страната ни от Украйна. И то на по-ниски цени. Това твърдят българските производители на суровината. Те се оплакват, че складовете им са препълнени и не могат да си пласират продукцията, съобщава БНТ.

Планина от слънчоглед залежава от месеци в склада на Ангел Вукодинов в Съединение. 700-те тона са 90 процента от добива, който земеделския производител прибрал от полето.

"Безконтролния внос по т. нар. коридори за износ на украинско зърно доведе до там, че нашите складове са пълни с продукция и ние не можем да продаваме въобще или трябва да продаваме много под себестойност", заяви Ангел Вукодинов.

Притесненията на родните производителите нарастват, защото времето им за изчакване на по-добри пазарни условия изтича.

"Ако не го реализираме този слънчоглед как ще си изведем успешно стопанската година до прибиране на реколтата, защото тепърва предстоят много разходи. Аз съм от 32 г. в този бранш толкова неясноти, толкова страх не съм изпитвал", каза Вукодинов.

По данни на националната асоциация на зърнопроизводителите след отварянето на коридорите за солидарност от Украйна в България е влязъл толкова слънчоглед, колкото е годишното ни производство около милион и 300 000 тона.

"Големите преработватели си ги вкараха с шлепове, с кораби, на камиони. Има материали отпреди няколко месеца, където опашки с украински камиони са наредени пред нашите маслобойни и пред нашите бази за съхранение това е основния проблем. В момента сме задръстени и няма пазар", заяви Костадин Костадинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Липсата на интерес към суровината потвърдиха и от стоковата борса, където от миналата година няма нито търсене, нито предлагане на слънчоглед.

"Изведнъж и продавачи и купувачи изпаднаха в един латентен период застой. Спряха да котират на борсата вероятно очаквайки по-добра цена във връзка с проблемите, които настъпват заради ситуацията в Украйна", каза Алесксандър Давчев, икономически анализатор.

От преработвателния бранш не отрекоха, че основните количества слънчоглед в складовете и базите у нас са внос от Украйна. А от асоциацията на зърнопроизводителите искат спешни мерки страната ни да не се превръща в буферен склад.

"Нека коридорите си стигнат до направленията, страните от Африка, които гладуват", призова Костадин Костадинов.

Освен в България затруднения на пазара на зърно изпитват и в Румъния, Полша, Чехия, Унгария. Затова производители от тези държави излизат с обща декларация до Съвета на министрите на Европейския съюз и настояват за спешни мерки за овладяване пренасищането на пазара, което сваля и цените. Контрактите на европейските стокови борси потвърждават тенденцията за спад, защото всеки следващ месец цената на слънчогледа е по ниска с по 5 евро на тон.