СДС: Думите на Даниел Лорер са силен шамар за българите в Северна Македония

Политика

30-01-2023, 11:52

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В СДС сме възмутени от думите на депутата от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер по NOVA: "Господинът, който беше атакуван в Северна Македония, не е български гражданин. Той се определя като човек с българско самосъзнание. България трябва да защитава преди всичко своите граждани", посочват в своя позиция от СДС. 

Ето какво още гласи позицията: 

Това изказване ни навежда на мисълта, че г-н Лорер не схваща и не осъзнава в дълбочина проблема и не разбира какво е българско самосъзнание в РСМ. Създава се усещането, че за него отношенията ни със Северна Македония са абстрактно- институционални. Как живеят и се справят с омразата срещу тях хората с българско самосъзнание, очевидно не е в парадигмата на бившия министър на иновациите. Според него въпросът се политизирал.

А какво друго, ако не политика е това, което се е случвало повече от 70 години и продължава да се случва в Македония спрямо българите там, и спрямо държавата България?! Задава ли си г-н Лорер въпроса, какво би станало с хилядите негови
 предци в нашата Родина през 40-те години на ХХ век, ако не бяха спасени, защото са граждани на България, но са с друго самосъзнание?! Думите на Даниел Лорер са силен шамар за българите в Северна Македония.

Като виден представител на "промяната", доскоро управляващ и отново правещ опити да се домогне до властта, той им показа ясно какво е отношението към тях на политическата сила,която представлява.

Политическият цинизъм на "Продължаваме промяната“ е толкова безпардонен,

че дори не смятат за необходимо да го прикриват. Няма да приканваме Даниел Лорер или преките му партийни вождове да се извиняват, защото ще бъде неискрено и безсмислено.