Икономист: Инфлацията ще остане висока поне до есента

Портфейл

30-01-2023, 14:19

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Смятам, че в момента сме в едно плато и много внимателно трябва да следим какво се случва в САЩ, защото като най-голямата икономика в света повечето икономически и финансови проблеми тръгват оттам.“

Това коментира пред "Euronews Bulgaria" икономистът Георги Найденов. Според него другите важни фактори за развитието на инфлационните процеси у нас са войната в Украйна и ситуацията в Китай.

"Поскъпването, което ние няма как да избегнем, е световен процес и инфлацията ще продължава според мен да стои на едни (високи – бел. ред.) нива поне до есента на тази година. Не виждам факторите, които ще доведат до поевтиняване", отбеляза той.

Икономистът посочи, че не е оптимист за възможността за съставяне на редовен кабинет след новите предсрочни парламентарни избори, насрочени на 2 април.

"Политическата криза застрашава приемането на ключово законодателство, необходимо за влизането ни в еврозоната", посочи още Найденов.

По думите му най-труден за покриване ще бъде критерият за инфлацията, но е възможно да се направи компромис по този показател, ако покажем необходимата политическа воля.

„Нашата интеграция в ЕС, такава каквато сме се съгласили да бъде 2007 г. с подписването на договора, трябва да продължи и това на 100% ще ни вкара още по-дълбоко в западната цивилизация, на която аз смятам, че ние принадлежим“, подчерта Найденов.