Манастирите сигнализират за рекордни сметки за ток

Общество

31-01-2023, 11:45

Снимка:

Бачковски манастир

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В Бачковския манастир сметката за ток за декември е около 20 000 лв.

Манастирите сигнализират за рекордни сметки за ток. В Бачковския манастир сметката за ток за декември е около 20 000 лв. За януари очакват да е и по-висока. Заради това Светият Синод поиска с писмо до КЕВР Светите обители да плащат ток като битови потребители, съобщава bTV.

Към момента манастирите и църквите са потребители на промишлен ток. 

„Това са суми, които манастирите трудно могат да поемат, или ако могат да ги поемат това е на върха не оцеляването. Целият народ е в криза, така че издръжката на манастирите е трудна за него“, казва епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир. 

По думите на игумена проблемът не касае само Троянския и Бачковския манастир, а всички църкви и манстири в България.

„Ние сме лишени от възможността да вършим своята социална работа. В манастира не можем да посрещаме бедни, страдащи и хора в нужда. Не можем да отворим нашия дом за възрастни поради същата причина. Обръщаме се с молба да ни бъде обърнато внимание и токът да премине на битови нужди. Манастирите имат своята издръжка, грижа да поемат поклонниците и социална мисия за възрастни, деца сираци и хора в нужда. За нас е от жизнена необходимост да се върнем отново на битов ток“, допълва епископ Сионий. 

По думите му сметките им за ток ще бъдат три пъти по-малки, ако преминат на битова електроенергия. „Българските манастири плащат най-скъпия ток в ЕС. Може би и в света“, каза още епископ Сионий.

От КЕВР казаха за bTV, че до дни ще бъде изготвено официално становище, което да отговори на искането на Светия Синод. Те обясниха също, че фактор играят енергоразпределителните дружества в цялата страна, тъй като имат право до седем дни да обжалват решенията, които КЕВР могат да вземат за манастирите и църквите.