Вежди Рашидов и депутати присъстваха на церемонията по отдаване на почит на жертвите на комунистическия режим

Политика

01-02-2023, 13:08

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов и народни представители присъстваха на церемонията по отдаване на почит на жертвите на комунистическия режим.

„На днешния ден ние свеждаме глава в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим. С болка си припомняме, че на 1 февруари 1945 година Народният съд масово произнася смъртни присъди над много граждани, сред които и народни представители“, отбеляза председателят на парламента. 

Днес трябва категорично да осъдим извършените политически репресии и посегателства срещу парламентаризма, плурализма, правата на човека и свободата, но и да покажем, че сме извлекли поука от миналото, подчерта Вежди Рашидов. По думите му не бива да се забравят лагерите в Скравена, Белене и в други краища на страната, където загинаха много невинни хора от българската интелигенция.

Наша е отговорността да поставим бъдещето на България и на българския народ над всичко, защото е важно с какво искаме да бъдем запомнени – като българи срещу българи или като българи за българите, заяви председателят на парламента.

На церемонията, която се състоя пред параклиса и мемориалната стена до Националния дворец на културата, присъстваха още президентът на Република България в периода 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, политици, общественици и много граждани. В памет на жертвите на комунизма беше отслужен молебен. След това бяха поднесени венци и цветя.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.