Спецоперация на ГДБОП във Варна: Иззеха над 10 000 артикула, имитиращи запазени търговски марки

Крими

01-02-2023, 17:04

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Специализираната операция по противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост, свързани с незаконно разпространение на стоки, носещи защитени търговски марки, е реализирана на територията на Варна. Действията са осъществени от служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГД „Борба с организираната престъпност“ и на сектор БОП – Варна, под ръководството на Варненската районна прокуратура.

По време на спецоперацията са проверени два търговски обекта и складове към тях, както и три жилищни обекта, откъдето са иззети над 10 000 артикула - дамски и мъжки дрехи, чанти и други аксесоари, всички носещи запазени търговски марки. Конфискувани са и технически средства, с които е извършвано администрирането на интернет сайтове и страници в социални мрежи, чрез които била осъществявана търговската дейност.

В хода на разследването е установено, че продажбата на стоките, носещи запазени търговски марки, е извършвана без необходимото по закон съгласие на носителите на правата върху съответните марки - престъпление съгласно чл. 172 б от НК. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност продължава.