Радев назначи с указ новия служебен кабинет, смени един министър

Политика

02-02-2023, 09:28

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Президентът официално разпусна Народното събрание от 3 февруари

На основание чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април 2023 година.

С друг свой указ държавният глава назначава служебно правителство от 3 февруари 2023 година.

Състав на служебното правителство:

Гълъб Спасов Донев-  служебен министър-председател на Република България;

Атанас Ангелов Пеканов– служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Лазар Манолов Лазаров– служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Христо Владимиров Алексиев– служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;

Иван Петев Демерджиев– служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Росица Атанасова Велкова-Желева–служебен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов– служебен министър на отбраната;

Асен Георгиев Меджидиев– служебен министър на здравеопазването;

Иван Димитров Шишков– служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Сашо Георгиев Пенов–служебен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков– служебен министър на външните работи;

Крум Костадинов Зарков –за служебен министър на правосъдието;

Найден Владиславов Тодоров – служебен министър на културата;

Росица Атанасова Карамфилова-Благова– служебен министър на околната среда и водите;

Явор Илиев Гечев – служебен министър на земеделието;

Никола Руменов Стоянов–служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Иванов Христов– служебен министър на енергетиката;

Александър Георгиев Пулев– служебен министър на иновациите и растежа;

Илин Павлинов Димитров– служебен министър на туризма;

Весела Николаева Лечева– служебенминистър на младежта и спорта.

Георги Георгиев Тодоров– служебен министър на електронното управление;

Правомощията на служебното правителство, назначено с указ от 1 август 2022 г., са прекратени.

***

Биография на служебния министър на културата Найден Тодоров:

Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор УрошЛайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.

През 1996 година е поканен от йерусалимската фондация „ЛенардБърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония МендиРодан.

През 1997 година той създава в родния си град фестивала „Тракийско лято”. Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.

В следващите години Найден Тодоров гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.

През 2000 година, само на 26 години, е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.

В периода 2003-2005 работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе.

В периода 2005-2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе.

През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония.

През 2010 дебютира и във Виенската народна опера, дирижирайки спектаклите на балета „Лешникотрошачката” от Чайковски с Виенския държавен балет.

През 2013 година Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции.

От 2017 година е директор на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните сцени в Европа – зала „Бозар“ – Брюксел, Музикферайн – Виена, голямата зала на Берлинската филхармония. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти. 

Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които Виенския симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота - Колумбия, Оркестъра на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и мн. др.

От 2018 година, като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската Национална Телевизия – „На концерт с БНТ 2“.

През 2021 г. издава първата си книга с разкази „Полъх от ангели“.
Снимка на Деня

Щрихи от Плевен