Гешев обсъди борбата с антисемитизма с представители на четири от водещите еврейски организации в САЩ

Политика

02-02-2023, 11:03

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с членове на ръководствата на четири от водещите организации на евреите в САЩ. В проведената във Вашингтон среща участваха равин Андрю Бейкър, директор по международните въпроси в Американския еврейски комитет, Марк Леви, заместник-председател и главен изпълнителен директор на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство, Лесли Вайс, заместник-директор на организацията, равин Ерик Фъсфийлд, директор по юридическите въпроси в „B'nai B'rith International“ – най-старата еврейска обществена организация, и Жаклин Субар, директор по стратегическите партньорства в Лигата против поругаването.

Иван Гешев запозна представителите на еврейската общност с ангажимента на българската прокуратура за ограничаване и недопускане на антидемократични и антисемитски прояви у нас. „Националният интерес на моята страна, която е спасила българските евреи през Втората световна война, е да не се допускат прояви като „Луковмарш“, подчерта Гешев. Той обърна внимание, че след намесата на българската прокуратура в последните три години провеждането на антидемократичната проява в столицата не е допуснато по начините, по които това се е случвало в предходни периоди.

Иван Гешев информира представителите на американските еврейски организации за проведената в София през м. декември 2022 г. международна конференция срещу речта на омразата „STOP HATE SPEECH“, организирана от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация. Конференцията е поставила основите на широка международна платформа, която да обединява държавните институции, неправителствените организации и гражданското общество срещу проявите на антисемитизъм и реч на омразата, основана на религиозна, полова или расова дискриминация.

Главният прокурор изтъкна, че прокуратурата активно си взаимодейства с правозащитни организации в България, като са били подкрепени инициативите им за актуализиране на законодателната уредба, с което да се осигури по-добра защита на всички обществени групи.

В рамките на срещата Иван Гешев отдели специално внимание на отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Главният прокурор съобщи, че в София е планирано провеждането на международна научна конференция, посветена на ролята на българските праведници и юристи в благородното им дело по спасяването на българските евреи при Холокоста. Представителите на авторитетните еврейски организации бяха запознати и с проекта на Асоциацията на прокурорите в България и Камара на следователите в България за изграждането на паметник на български юристи, които с действията си са спомогнали за спасяването на живота на хиляди наши сънародници от еврейски произход.