Десислава Атанасова: Политическата криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ-СДС

Политика

02-02-2023, 11:11

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Политическата криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ-СДС. Това посочи в декларация по повод края на 48-ото Народно събрание председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

В декларацията се изтъква oщe, че ГЕРБ-СДС вече не е в изолация, а в центъра на политическия процес.

Пълен текст на декларацията:

"В началото на 48-ото Народно събрание, парламентарната група на ГЕРБ – СДС пое ангажимент да положи всички усилия, за да може България да има редовно правителство и работещ парламент. Още след обявяването на изборните резултати беше ясно, че съставянето на редовно правителство, изисква редица компромиси от максимално широк кръг политически сили. Въпреки, че в настоящия парламент се очертаха убедителни мнозинства по важни стратегически теми, липсваше достатъчно политическа смелост, за да се поеме отговорността за управлението на страната. ПГ на ГЕРБ – СДС, със своите 67 народни представители, беше готова да поеме отговорност, която многократно надхвърляше мандата даден ни от българските избиратели. С пълното съзнание, че поемаме огромен риск за тяснопартийния си интерес, ние последователно подадохме ръка на нашите основни политически опоненти и предложихме структура и състав на Министерски съвет без участие на партийни фигури. Бяхме готови да водим сериозни преговори, при които да приемем не малка част от програмните намерения на партии, чиито възгледи не споделяме срещу подкрепа за редовен кабинет. Предложихме различни формули, около които да се обединят максимално широк кръг формации – от правителство на националното съгласие с участие на политически фигури, през програмно правителство до експертно правителство с ограничен мандат на действие. Бяхме готови да направим всичко това, за да може България да има редовно, антикризисно и проевропейско управление. Това наше намерение, срещна нерешителност, клишета и декларативно желание за обща работа от част от формациите в този парламент. Благодарим за проявената смелост отстрана на ДПС и Български възход, които бяха готови да дадат шанс на предложеното от нас експертно правителство! Не е тайна, че разчитахме на подкрепа най-вече отстрана на Демократична България, чиято роля в този парламент можеше да бъде ключова за разрешаването на политическата криза. Пред колегите от Демократична България имаше много ясен избор – да работят заедно с ГЕРБ – СДС и да изпълнят част от програмните си намерения или да дадат още един мандат с неизвестна дължина на служебното правителство на президента Румен Радев. Те избраха второто и този избор независимо дали е взет съзнателно или несъзнателно вече е политически факт. 

И днес, както в началото на този парламент, ние вярваме че политическата криза може да бъде решена с проява на политическа смелост, стриктно спазване на правилата на политиката и полагане на максимални усилия за възстановяване и поддържане на политическия диалог между основните политически опоненти. Убедени сме, че политическата криза нито може да бъде решена по удобен за партиите и техните лидери начин, нито може да бъде решена с ексцентричност и иновации, нито може да бъде решена с повтаряне на опорни точки и лозунги. Точно обратното – именно тези средства и липсата на политически капацитет са основната причина за безпътицата, в която се намира страната през последните две години.

Както в началото, така и в края на този парламент е ясно, че политическата криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ – СДС. През последните две години беше направен опит нашата формация да бъде унищожена със средствата на репресивния апарат на държавата или най-малкото да бъде изолирана от политическия процес. Днес, в последния ден на 48-ото Народно събрание, можем да кажем, че ГЕРБ – СДС е устойчив и незаобиколим факт в българската политика и вече не е в изолация, а е в центъра на политическия процес. Активното участие на ГЕРБ – СДС в политическия процес и взимането на решения би могло да се превърне в предпоставка за трайно преодоляване на политическата нестабилност в рамките на 49-ото Народно събрание. В отиващия си парламент, нашата парламентарна група взаимодействаше с почти всички политически сили и участваше в различни мнозинства. Нещо, което не беше възможно в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Благодарим на колегите от останалите парламентарни групи, които се съобразиха с факта, че ГЕРБ – СДС не е просто абривиетура, а е представителство на голяма група български граждани, които не могат да бъдат нито изолирани, нито пренебрегнати, нито заобиколени, както в обществения, така и в политическия живот.

Въпреки краткия си живот и невъзможността да излъчи редовно правителство, 48-ото Народно събрание успя да вземе редица важни за страната решения. След като предишния парламент и правителството на Кирил Петков не успя да заеме ясна позиция по отношение на войната в Украйна, това се случи още в първите дни на настоящия парламент. Беше продължена модернизацията на българската армия, бяха продължени компенсациите за високите цени на тока, бяха приети редица важни закони свързани с прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, приемането ни в Еврозоната и Шенген. При удължаването на бюджета, с гласовете на ГЕРБ – СДС, ДПС, Демократична България и Български възход беше прекратена авантюристичната финансова политика на бившия финансов министър Асен Василев и мнозинството в 47-ото Народно събрание, която разклати публичните финанси и доведе до рекордна инфлация. Последното направи българските граждани значително по-бедни. С овладяването на инфлацията обаче икономическите проблеми пред българските граждани няма да приключат. Още от сега е ясно, че едно от сериозните предизвикателства пред следващия парламент ще бъде преодоляването на спада на икономическия растеж. Спадът на икономиката се дължи най-вече на липсата на публични инвестиции в икономиката през последните две години и това също трябва да бъде оценено като скъпоструваща грешка на онези, които се самообявиха за партии на протеста и партии на промяната.

Уважаеми господин председател,

Използвам възможността да Ви благодаря от името на парламентарната група на ГЕРБ – СДС, че във важен за страната и парламентаризма момент, се съгласихте да поемете председателството на настоящия парламент.

Използвам.момента и да Ви се извиня, че Ви подложихме на това изпитание - без да очаквате и без да сте се готвил за това, Вие поехте отговорността за една от най-важните позиции в държавата и първа в републиката с парламентарно управление и то в момент на нестабилност и редица предизвикателства. Убедена съм, че в кратката работа на това Народно събрание, със своята добронамереност и мъдрост, успяхте да спечелите уважението и симпатиите, както на останалите парламентарни групи, така и на много от българските граждани.    

Бих искала да благодаря и на всички авторитетните личности начело с проф. Николай Габровски, които приеха да бъдат наши кандидати за министри. Всички те показаха как може да се жертва личното спокойствие в името на спокойствието на българските граждани. От името на парламентарната група на ГЕРБ – СДС благодаря на всички наши членове и симпатизанти, които разбираха и подкрепяха нашите решения и действия през последните две години. Убедени сме, че заедно с тях, можем не само да възстановим политическата стабилност, икономическия растеж и предвидимостта във вътрешнополитически план, но и отново да направим България силен, уважаван и важен фактор в Югоизточна Европа. 

Желая успех на всеки от Вас с надеждата, че предстои предизборна кампания, в която мостовете между различните политически фактори ще продължат да се възстановяват, а няма да се разрушават!

Бог да пази България!"