На 88 години почина големият моден дизайнер Пако Рабан

Свят

03-02-2023, 17:42

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Почина великият испански моден дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан. Той си отиде на 88-годишна възраст в Портал, Франция, съобщава bTV. 

Смъртта му беше потвърдена от компанията Puig, която контролира модната къща и бизнеса с парфюми „Пако Рабан“. Оттам заявиха, че той е „белязал поколенията с радикалната си визия за модата и неговото наследство ще продължи да живее“.

Пако Рабан придоби световна известност с ексцентричните си дизайни на дрехи и парфюмите си. Днес той притежава много популярна парфюмерийна серия от 35 аромата. Той е синоним на естетиката на космическата епоха и на най-продаваните парфюми. 

Рабан напуска Испания и заминава за Франция със своята майка в края на Испанската гражданска война. Той стартира своята модна кариера, създавайки бижута за „Живанши“, „Диор“ и „Баленсиага“.

Отваря собствена модна къща през 1966 г. Известен е с това, че използва в работата си неконвенционални материали като метал, хартия и пластмаса за своите необичайни и пищни модели. Той е познат и с дизайнерските изяви на костюми във филмовото изкуство и филмовата индустрия.

Дизайнерът проявява интерес и към паранормалните явления. Впоследствие става автор на няколко книги с такава тематика, от които най-популярни са „Траектория от един живот към друг“, „Апокалипсис“, „В средата на времето“ и др.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен