Отиде си голямата българска актриса Гинка Станчева

Общество

04-02-2023, 21:52

Снимка:

САБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На 90-годишна възраст почина голямата българска актриса Гинка Станчева. Тъжната вест съобщиха от Съюза на артистите в България.

"Днес се простихме с Гинка Станчева! Една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино ни напусна на 90 годишна възраст. Сърцата ни са разбити!", написаха от съюза на своята официална страница във Фейсбук.

Родена е на 15 юни 1932 г. в София. През 1955 г. завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов” в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Драматичен театър в Благоевград.

Тя играе ролята на Цвета във филма „Земя” на режисьора Захари Жандов - първият български филм, спечелил участие в конкурсната програма на фестивала в Кан. Познаваме я като Елена Грънчарова във филма „Любимец 13”, Нели 1 от „Специалист по всичко”, Хатидже Халилова във филма „Ребро Адамово”.

През 80-те години на ХХ век участва в дублажите на Българската национална телевизия. През 2002 г. е наградена с орден „Стара планина“ за изключителни приноси към българската култура и по повод 70 години от рождението ѝ. През 2017 г. получава почетен „Икар” за чест и достойнство.