Никола Стоянов: През декември имаше стопиране на цените, сега пак тръгнаха нагоре

Политика

05-02-2023, 10:07

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

През декември наблюдавахме стопиране на цените. За съжаление, сега отново са тръгнали леко нагоре. Със сигурност има спекула, дори това, че всеки се презастрахова - е някакъв вид спекула. Това коментира в „Събуди се” по Нова тв министърът на икономиката Никола Стоянов.

"Уверен съм, че на база на по-сериозни проверки и разговори с пазарните играчи, както и с предвидомостта на цените на газа, електричеството и транспортните услуги, има доста фактори, които би трябвало да допринесат цените да тръгнат надолу”, обясни още министърът.

Дали се обсъжда таван на цените, той поясни, че „всичко е на масата”: „Лично не подкрепям такива мерки - не водят до добър резултат. Важно е да се отчете какви са проблемите на бизнеса. Но и той да види, че има сериозен контрол по отношение на нелоялни търговски практики”, добави Стоянов.

Министърът подчерта, че до две - три седмици всяко едно от ведомствата ще предприеме мерки за намаляване на цените. "Ще започнем масирани проверки и ще вземем мерки, които да подпомагат бизнеса. Надявам се до месец да има резултат", добави той.

Относно горивата, той коментира: "Спрямо това колко пари се натрупват от изземването на свръхпечалбите на "Лукойл" и колко пари се харчат за картите за транспорт, с останалите средства ще се работи по мярка за компенсиране цените на горивата”.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен