Виктор Стоянов: Имало е физическо насилие над задържаните българи на границата с РСМ

Общество

05-02-2023, 10:28

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Пет часа границата беше затворена, каза председателят на фондация “Македония”

Сутринта се бяхме събрали около 10 автомобила на границата. Всички се бяхме уговорили да отидем на честването на Гоце Делчев. След като пристигнахме на границата разбрахме, че системата на пункта от страна на Северна Македония не работи. Пет часа границата беше затворена, каза председателят на фондация “Македония” Виктор Стоянов в предаването “Тази неделя” по bTV.

Той обясни, че в това време е станала огромна опашка от коли, имало е дори и автобуси, които са редовни линии между двете страни.

Според него не е допустимо дори и техническа да е причината, тя да се случва на една държава, която е кандидат за ЕС.

Той коментира и официалното съобщение на РСМ, че само на влизане в страната системата не е работела. “В крайна сметка сградата, през която преминава движението е една. Как от едната страна има електричество, а от другата страна няма. Очевидно това беше провокация от страна на официалните власти в Северна Македония, с цел да провалят съвместното честване на нашия общ революционер Гоце Делчев”, добави той.

Стоянов коментира и момента на ескалация на границата, и трима наши съграждани са задържани от македонските власти. “Когато са започнали да пускат автомобилите с щателни проверки, са започнали на всички български граждани да им дават документ, че са заплаха за националната сигурност. Става дума за десетки хора. Аз се погрижих да събера документите със съгласието на хората, за да ги изпратя на външното ни министерство, а след това да се предоставят и на Европейската комисия”, каза той.

Стоянов подчерта, че има информация, че тримата задържани българи са били подложени на физическо насилие от страна на македонските полицаи. “Един от тях е от партия “Възраждане”, но другите двама са граждани”, каза той.

300 евро е гаранцията им, за да бъдат пуснати и им е забранено да влизат в страната в следващите три години.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен