Стотици загинали след мощно земетресение в Турция и Сирия

Свят

06-02-2023, 11:24

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Турските власти обявиха най-високата степен на тревога след земетресението

Мощното земетресение с магнитуд 7,4 в турския окръг Кахраманмараш рано днес е отнело живота на общо над 600 души в Турция и съседна Сирия, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции и турските медии.

По данните към момента в Турция са загинали 284 души, а в Сирия - 237. 

Според Геоложкия институт на САЩ трусът е бил с магнитуд 7,8, а турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) определи магнитуда на 7,4. Земетресението е станало в 4.17 ч. местно време на дълбочина седем километра под земната повърхност, а епицентърът му е бил в района на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш. 

Загинали са 284 души в Турция, а 2323 са били ранени, съобщи турският вицепрезидент Фуат Октай. Жертвите са от окръзите Кахраманмараш, Газиантеп, Хатай, Шанлъурфа, Килис, Османийе, Диарбекир, Адана, Адъяман и Малатия. 

Земетресението, продължило повече от 30 секунди, е било последвано от над 50 вторични труса, най-силният от които с магнитуд 6,6 и епицентър в Газиантеп, предаде частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Десетина от вторичните трусове са били с магнитуд над 5. Според сеизмолозите вторичните трусове след земетресението в Кахраманмараш може да продължат дори цяла година, но постепенно ще отслабват. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона с валиите на засегнатите окръзи и се информира за положението и спасителните действия след земетресението. В изявление в Туитър президентът пожела бързо възстановяване на пострадалите и преодоляване на бедствието възможно най-бързо и с най-малко щети.

Сеизмолозите поясниха, че трусът - най-големият след катастрофалното земетресение на 17 август 1999 г., е станал по Източноанадолския разлом. "Постоянно говорим за (очаквано силно) земетресение в района на Мраморно море, но цяла Турция е земетръсна зона. Затова трябва да сме готови за всякакви земетресения", предупреди турски сеизмолог, цитиран от СиЕнЕн-Тюрк.

Турските власти обявиха най-високата степен на тревога след земетресението, съобщи вътрешният министър Сюлейман Сойлу. 

Трусът събуди гражданите и накара много от тях да се втурнат навън посред нощ в студеното време. 

Заради земетресението бе спряно превантивно подаването на газ към редица райони в окръзите Хатай и Кахраманмараш. Оценяват се щетите по газопреносната мрежа и са взети съответните мерки за безопасност, съобщи енергийната компания БОТАШ.

Извън страната земетресението е било усетено в Сирия, Ирак, Ливан, Йордания, Израел и Египет.

В Южна Италия за кратко бе обявена тревога за цунами след труса, но впоследствие Гражданска защита я отмени.

Заради нанесени от труса щети са преустановени полетите на летището в окръг Хатай, съобщи вицепрезидентът Октай. Гражданските полети са спрени и на летище Газиантеп.