Посланикът на България в Турция: Все още има един български гражданин в неизвестност

Политика

07-02-2023, 08:12

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

След серията силни трусове в Турция все още има един български гражданин в неизвестност в Искендерун. Това каза през вчерашния ден посланикът на България в Турция Ангел Чолаков.

"България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на спешна помощ за спасяване от драматичното земетресение. В късния следобед пристигнаха 2 „Спартана” с 15 души от Гражданска защита към Столична община, един екип от четирима лекари от Военномедицинска академия, две линейки с висока проходимост, а в 2 и половина през нощта пристигнаха още два „Спартана” със спасители и кучета от Българския червен кръст и четири линейки с висока проходимост. Адана е един от градовете с най-малко разрушения - има 11 разрушени сгради, жертвите са около 60, а ранените към този момент са 850. Първите ни екипи - 19 души, моментално след пристигането си днес следобед отидоха на обектите, досега са работили на два обекта в района на Адана, като утре продължават”, каза през вчерашния ден посланикът на България в Турция Ангел Чолаков, цитиран от Нова тв.

По думите му най-големите разрушения са в Пазарджик, Кахраманмараш и Газиентеп.

„В Искендерун все още имаме безследно изчезнал сънародник, спасителните работи продължават, все още връзка с него не е осъществена. Той е български гражданин, с двойно гражданство. Нямаме информация за други пострадали наши сънародници”, каза още дипломатът.