Експерт: България има нужда от Национална сеизмична лаборатория

Общество

07-02-2023, 12:47

Снимка:

Euronews Bulgaria

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

България има нужда от Национална сеизмична лаборатория, която да подобри стратегиите за сеизмична осигуреност в строителството. Това коментира пред Euronews Bulgaria ръководителят на Националния център по сеизмично инженерство и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) проф. Петър Павлов. С такива центрове разполагат Румъния и Турция, както и други страни.

Към момента изграждането на центъра е само идея и е включен в Националната пътна карта, но за реализирането му са необходими средства.

Според проф. Павлов качеството на сградите у нас не е по-лошо от това в Турция, но има сгради, които не биха били достатъчно устойчиви при трус.

Много рядко настъпват земетресения над 8 по Рихтер, а в България да издържат над този магнитуд се изчисляват конструкции в четири района. Това са Кресненското дефиле, Чирпанското поле, около нос Шабла и около Търговище. Горе-долу степента, по която се изчисляват сградите в тези райони, са съизмерими със степента на вчерашното земетресение в Турция.

България сградите не са с лошо качество, някои са доста по-качествени от тези в Турция. Панелното строителство, за които има опасения, не стават толкова много разрушения, посочи още експертът.