Ердоган: Обявено е извънредно положение за 3 месеца в 10 окръга

Свят

07-02-2023, 17:23

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Общо 70 страни са предложили помощ в издирвателно-спасителните операции

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че 3549 души са загинали, а 22 168 са били ранени при земетресенията в района на окръг Кахраманмараш, предаде БТА, позовавайки се на ТРТ Хабер.

Обявено е извънредно положение за три месеца в 10-те окръга, които бяха засегнати от земетресението, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изказването на турския лидер.

Общо 70 страни са предложили помощ в издирвателно-спасителните операции, добави Ердоган.

По думите на президента се планира да бъдат отворени хотелите в района на Анталия, където временно да бъдат настанени хора, засегнати от трусовете.

"Изправени сме пред едно от най-големите бедствия не само в историята на републиката, но и в нашия географски регион и света. Нашата държава, с всички свои институции, организации, персонал и средства, започна да работи в районите на земетресението в дух на мобилизация още от първия момент", каза той.  

По думите му в зоната на разрушенията работят над 53 хиляди души и този брой се увеличава с всяка секунда с пристигането на нови екипи от Турция и чужбина. Въпреки трудните условия издирвателните и спасителните операции продължават с подкрепата на гражданите и използването на всички средства на държавата, каза Ердоган.

"Прилагаме и мерки за посрещане на всички нужди на оцелелите - от подслон до облекло и от храна до отопление. Досега в региона са изпратени 54 хиляди палатки, 102 хиляди легла и други необходими материали, които ще бъдат предоставени на пострадалите от бедствието", каза той.

Президентът посочи, че във всеки от засегнатите окръзи дейностите във връзка със земетресенията се следят от министър, като освен това са назначени допълнителни администратори, които да подпомагат окръжните и околийските управители. 

Ердоган заяви, че властите са в постоянен контакт с хората на терен, следят развитието на ситуацията чрез президентския кризисен център и предприемат необходимите действия.

"Предоставихме на разположение на институциите средства в размер на 100 милиарда лири" (около пет милиона евро) за спешна помощ и подпомагане, добави турският лидер. "Изключително важно е да се поддържат отворени транспортните и комуникационните линии. Все още има трудности при доставката на помощни материали в региона поради зимните условия", заяви той.

Заявявайки, че 3549 души са загубили живота си, а 22 168 души са били ранени при земетресението, Ердоган каза: "Най-голямата ни утеха е, че досега повече от 8 хиляди наши граждани са били спасени живи изпод развалините".