Днес православната църква чества деня на Св. Харалампий Чудотворец

Общество

10-02-2023, 07:06

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На днешния ден да празнуват всички пчелари и тези, които носят имената Хараламби, Ламби

Днес църквата отбелязва Св. Харалампий Чудотворец. Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести. На днешния празничен ден се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Св. Харалампий е празник на пчеларите и на пчелите.

Светецът е и повелител на пчелите. За това пчеларите го смятат за техен закрилник. Това също не е случайно, тъй като медът отдавна е доказал своите лечебни качества. Той е едно от основните лечебни средства в народната медицина. Така на обредния хляб се слага мед, а меда е продукт произведен от пчелите.

В народните представи Св. Харалампий бил властелинът на всички болести. Държал ги със синджир и по своя воля ги пращал да вървят по света. Според легендите свети Харалампий е заповедник и на чумата и поради тази причина денят му е наричан още „Чумин ден“. За да умилостивят чумата, жените месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и роднини. В народните представи чумата е стара, грозна, рошава и зла жена, която трябва да се изведе от селището. Затова оставяли в края на населеното място питка с мед, шише вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода, за да се залиса, докато мие косите си и ги сплита, а докато се нахрани и напие — да забрави за какво е слязла.

На днешния ден да празнуват всички пчелари и тези, които носят имената Хараламби, Ламби и други.