Борисов: Позицията на ГЕРБ е ясна - ние сме „за“ санкции срещу Русия в ядрената енергетика

Политика

10-02-2023, 17:38

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Позицията на ГЕРБ е ясна - ние сме "за" санкциите срещу Русия в областта на ядрената енергетика. В същото време сме за бързо строителство на нови мощности у нас. С огромни усилия успяхме в парламента да приемем закони, които да диверсифицират на 100% горивото за двата ни ядрени реактори с "Фраатом" и "Уестингхаус", за да се откъснем от ядрената зависимост от Русия.

Toва заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на апртията.

"Кой мисли за истинска диверсификация? Още 2012 г. ние сме дали концесия на "Тотал“ и ОМВ, две години ПП нищо не работеха, турците обявиха огромно находище, а румънците вече го черпят. Говорим за стотици милиарди кубически метра газ на няколко километра от Варна, с най-добрата газопреносна мрежа, която сме изградили. Ние имаме собствена газ и няма да сме зависими от никакви танкери. Предлагаме на служебното правителство и на тези, които имат евроатлантическа ориентация, да настояват БЕХ веднага да влезе в съдружие с Тотал и ОМВ", коментира Борисов.

"Струва ми се доста странно тези, които подкрепяха президента и се лепяха с него по плакатите, сега да протестират пред президентството. Колегите от "Да, България“ го подкрепиха Радев. Който не отиде на протеста срещу Радев днес, значи не е демократ ли? Аз съм демократ и ГЕРБ извадихме най-добрия кандидат срещу Радев - проф. Герджиков. Президентът Радев беше ясен отдавна - Крим бил руски", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Правителството на ГЕРБ вкара държавата в чакалнята на Еврозоната и в Европейския банков съюз. "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" къде ни вкараха? За две години ни вкарваха само в кризи с горивата, инфлацията и т.н. Още на 17 юни миналата година за първи път казахме, че 1 лев взимат от бензина и нафтата и го дават на руснаците. Думите отлитат, написаното остава. Когато правителството на Петков взимаше по лев от всеки литър ние бяхме лошите. Киро и Асен ги няма и цената е с лев по-ниска. ПП и ДБ не искат да работят. Те искат друг да работи, а те да търсят грешките му, а след това да излязат на площада. Надявам се ПП да не се превърне в „Да, България“ - те не искат да носят отговорност и да има правителство", заяви Борисов.