Младежите от БСП: Партията не ни е майка, а мащеха

Политика

13-02-2023, 11:49

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По повод налагането на мярка "изключване" на млади социалисти от страна на Конгреса на БСП от младежката организация излязоха с позиция в която се посочва, че по този начин се е затвърдил огромния разрив между ръководството на партията и нейните млади членове. Младите социалисти призовават председателя на БСП Корнелия Нинова, ръководството на партията и делегатите на 50-тия Конгрес на БСП, които са гласували "За" изключването на тези членове да преразгледат тази мярка и да поправят тази недопустима грешка в най-кратки срокове.

Ето и цялата позиция:

На 11 февруари 2023 година се проведе Заседание на 50-тия Конгрес на Българската социалистическа партия. На него, по предложение на делегата Таско Ерменков, беше наложена мярка за партийно въздействие "изключване" на 14 членове на БСП. Сред тях бяха 5 настоящи членове на Младежкото обединение в БСП, както и 5 бивши членове на организацията, които отскоро вече не са в младежка възраст.

Националният съвет на Младежкото обединение в БСП се обявява против изключването на тези членове на БСП и настоява за преразглеждане на решението на Конгреса на БСП в най-кратки срокове.

Сред изключените членове на нашата младежка общност има хора със забележителни качества и политически опит, които и в този момент заемат различни позиции в редица институции. Сред тях е бившият председател на Младежкото обединение в БСП Николай Бериевски, бившият зам.-председател на организацията Атанас Атанасов, най-младият общински съветник в настоящия Столичен общински съвет и бивш председател на Градския съвет на МО в БСП – София Петко Димитров, настоящият главен секретар на Община Перник Мартин Жлябинков, Ленко Петканин, председател на Градския съвет на МО в БСП – София между 2014 и 2018 година, Петя Михалевска, член на НС на БСП, избрана от същия 50-ти Конгрес на БСП с най-голямо доверие от всички младежи, Петър Витанов, настоящ председател на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, Ралица Андреева, настоящ общински съветник в Община Перник, Ана Пиринска, член на БСП, която доскоро беше част от МО в БСП и неговите структури.

На последното заседание на 50-тия Конгрес на БСП тяхното членство в партията беше прекратено без да им бъде дадена никаква възможност да се защитят и да бъдат подложени на справедлив процес. Без предупреждение, в последните минути на заседанието, без да бъдат уведомени или предупредени за това предложение, те бяха изключени от редиците на партия, за която са работили всеотдайно и безкористно с години. Записите от заседанието, налични в медийното пространство, показват, че решението е взето със съмнително наличие на кворум и още по-противоречиво преброяване на гласовете в залата, което показа очевидна злоупотреба при калкулацията на крайния резултат.

Това действие, подкрепено от голяма част от ръководството на БСП и лично от председателя на партията г-жа Корнелия Нинова затвърди огромния разрив между ръководството на партията и нейните млади членове, на които през последните дни бе преподаден "урок по послушание". Посланието, което това решение утвърди сред голяма част от младежите в БСП, е, че смелостта да мислиш различно и да го заявяваш е порок. Според делегатите на това заседание, гласували "За" изключването на тези членове, дързостта да се бориш за това, в което вярваш, отстъпва пред комфорта да бъдеш харесван от силните на деня. На същото това заседание на Конгреса на БСП лидерът на партията сподели в своята реч, че със своите действия и решения дава път на младите. Два часа по-късно тя и ръководството на БСП показаха, че пътят на младите и несъгласните в БСП води извън партията, а в нея има място и развитие само за съгласните и послушните.

БСП вече не е майка, а мащеха на своите младежи. Партията, която винаги е била носител на революционни и солидарни идеи, на несъгласие с несправедливостите и гарантирана защита за всеки, се превърна в партията, която наказва различията с политическа гилотина.

Младежкото обединение в БСП се гордее с това, че сме организация, където различни хора с разнородни мнения могат без притеснение от последствия и гонения да дебатират за своите възгледи. В нашата общност няма място за омраза, наказания за свободата на изразяване и дисциплинарни мерки, наложени без справедлив процес. За да може Младежкото обединение в БСП да оцелее и да бъде пристан на онези идеи на равенство и солидарност, то има нужда от гарант за справедливост, който беше безсрамно потъпкан по време на това заседание на Конгреса.

Призоваваме председателя на БСП Корнелия Нинова, ръководството на партията и делегатите на 50-тия Конгрес на БСП, които гласуваха "За" изключването на тези членове на нашата общност, да преразгледат тази мярка и да поправят тази недопустима грешка в най-кратки срокове.