Ива Митева и Любомир Каримански създават нов политически проект

Политика

14-02-2023, 13:58

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Председател на коалицията е Ива Митева

Ива Митева и Любомир Каримански създават нов политически проект - коалиция "Заедно". На пресконференция в Националния пресклуб на БТА от формацията представиха темите, по които ще работят. 

Председател на коалицията е Ива Митева.

В коалицията са четири партии – на Зелените, Социалдемократическата, „Сбор“ и „Движение на непартийните кандидати“. Коалиционният съвет се състои от седем души – председателите на четирите партии, Ива Митева, Любомир Каримански и Юлиан Софрониев.  

Решихме да ограничим коалицията до по-малко субекти, но по-умерени като хора и действия, каза Митева и посочи, че ще търсят хора професионалисти, мъдри, с опит и знания. Всеки, който ни разпознае и иска да се присъедини към нас, е добре дошъл, каза председателстващият коалицията.  

Смятаме, че е необходимо обединение на всички хора, които искат реална промяна и наистина това, което се казва, да започне да се изпълнява, каза Митева. По думите й, за да има обединение, трябва да се поставят националните интереси и цели над партийността.

Митева изброи темите, по които ще работят – обедняването и финансовия растеж, борбата с престъпността, корупцията и истинска, реална съдебна реформа, здравеопазването и социалната политика, образованието и културата, пряката демокрация, силната местна власт. Търсим единение, съгласие, усилия и умерена политика, заяви Ива Митева. По думите й червени линии няма да чертаят. 

Политиките, които ще правим, са в център дясно, каза Софрониев в отговор на въпрос.

Тези, които ни имат доверие, е важно да знаят, че следващата стъпка за нас са действията - действия, които водят до определени решения, каза Каримански и поясни, че след решенията идват отговорностите. Според него професионализмът трябва да бъде водещ. Каримански каза, че извеждат преди политическата идеология икономическите и социалнобитови проблеми на хората.

Тук хората, които сме се събрали, сме си стиснали ръцете и сме си казали на първо място, че ще си имаме доверие, каза Митева и добави, че влизат с имената си, които са почтени, и искат да излязат с тези имена. Основната ни думичка ще бъде морал, посочи тя. 

Попитани какъв резултат очакват на изборите, от формацията отговориха, че се явяват с очаквания да постигнат около 10 % подкрепа.

Никой няма претенция за листите и нито едно име не е гарантирано в листите, заяви Митева. По думите й ще се търсят хората, които заслужават да бъдат там. 

На въпрос с кои политически сили биха се коалирали следизборно, Каримански каза, че биха преговаряли с всички, които „не поставят политическата идеология на първо място, а икономическите и социалнобитовите проблеми на хората с конкретни мерки и конкретни решения, които ние ще предложим, а те, ако ги припознаят, са добре дошли“.

Ако „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ имат необходимите гласове и не им достига малко, естествено че ще преговаряме с тях, каза Митева. 

В отговор на въпрос Каримански каза, че не остава съветник на служебния министър на финансите Росица Велкова.

На въпрос, свързан с „Има такъв народ“, Митева коментира, че „няма дълга ръка зад ИТН, поне аз не знам“ и обясни, че познава единствено Слави Трифонов. Не сме заедно, защото всеки поема в един момент по своя път, когато принципите се разминават, в един момент трябва да си стиснем ръцете и да кажем "дотук бяхме", каза още Митева. 

Оставам с уважение към него, но има неща, с които не съм съгласна, допълни тя. 

След пресконференцията формацията подаде документи в ЦИК за регистрация за участие на вота на 2 април. Пред журналисти Митева уточни, че са внесли 4873 подписа. Тръгваме с ясна воля да успеем, с желание да бъдем принципни и постоянни и най-вече да служим на хората, коментира тя.